Fioretti college
Schoolgids
Voorwoord
Praktisch & Persoonlijknaar jouw toekomst
Geachte ouders/verzorgers, leerlingen en alle betrokkenen bij het voortgezet onderwijs in Veghel,
Voor u ligt de schoolgids 2024-2025 van het Fioretti College. Deze gids is ontworpen om u te informeren over onze school, onze visie, ons onderwijsprogramma en de vele mogelijkheden die wij bieden aan onze leerlingen.
Het Voortgezet Onderwijs Veghel is een samenwerkingsverband tussen twee gerenommeerde scholen: het Fioretti College en het Zwijsen College. Samen streven we ernaar om onze leerlingen een inspirerende en uitdagende leeromgeving te bieden, waarin zij zich optimaal kunnen ontwikkelen op zowel cognitief, sociaal als persoonlijk vlak.
Bij het Fioretti College geloven we in het belang van kwalitatief hoogwaardig onderwijs dat aansluit bij de individuele behoeften en talenten van onze leerlingen. Onze leraren zijn toegewijd en enthousiast, en ze streven ernaar om het beste in iedere leerling naar boven te halen. We willen niet alleen kennis overdragen, maar ook vaardigheden aanleren die essentieel zijn voor succes in de 21e eeuw, zoals kritisch denken, probleem oplossen en samenwerken.
Onze school biedt een breed scala aan onderwijsprogramma's, zodat iedere leerling zijn of haar eigen pad kan kiezen. Naast het bieden van uitstekend onderwijs hechten we veel waarde aan een veilige en prettige schoolomgeving. We streven naar een klimaat waarin respect, vertrouwen en verbondenheid centraal staan. We moedigen onze leerlingen aan om zichzelf te zijn, hun stem te laten horen en actief deel te nemen aan het schoolleven. Zo organiseren we tal van activiteiten, buitenschoolse projecten en sportevenementen om de leerlingen een breed scala aan ervaringen te bieden.
Deze schoolgids is bedoeld als een leidraad voor ouders/verzorgers, leerlingen en medewerkers. Het bevat belangrijke informatie over onze school, onze onderwijsprogramma's en onze regels en procedures.
Rest mij nog om u, ouders/verzorgers en leerlingen, een gezellig en succesvol schooljaar toe te wensen.
Mevrouw Drs. Ing. Barbara Baelemans
Algemeen directeur Voortgezet Onderwijs Veghel
Praktisch & Persoonlijknaar jouw toekomst
Beste leerlingen, ouders/verzorgers en alle betrokkenen bij VO Veghel,
Het Fioretti College is een school waarin de leerling centraal staat. Praktisch & persoonlijk naar jouw toekomst: dat is waar wij iedere dag samen aan werken. Natuurlijk doen we dat tijdens de verschillende vaklessen. Tijdens en buiten de lessen hebben we ook aandacht voor andere belangrijke onderwerpen: loopbaanoriëntatie, burgerschapsvorming, het gebruik van digitaal leermateriaal en life skills. Dat doen we op school maar ook samen met onze partners in de omgeving. Op deze manier geven we echt betekenis aan het onderwijs.
Deze schoolgids bevat veel praktische informatie over onder andere lestijden, schoolafspraken, bevorderingsnormen en schoolkosten. Deze informatie is, in uitgebreidere vorm, ook terug te vinden op onze website.
Ook het afgelopen schooljaar heeft het Fioretti College weer uitstekende examenresultaten behaald. Hier zijn we natuurlijk erg trots op. Daarnaast vinden we het zeker zo belangrijk dat we onze leerlingen gedurende hun schooltijd een fijn en veilig leerklimaat kunnen bieden. Zo leveren we een bijdrage aan de groei van onze leerlingen tot volwassenen die de vaardigheid hebben ontwikkeld om aan de zich in de steeds veranderende maatschappij een waardevolle bijdrage te leveren.
Schooljaar 2024-2025 mogen we 314 nieuwe eerstejaars leerlingen verwelkomen. Daarnaast zijn we afgelopen jaar gestart met de Internationale Schakelklassen voor nieuwkomers. Hier mogen we komend schooljaar 45 leerlingen tussen 12 en 15 jaar verwelkomen. We gaan er samen voor zorgen dat al deze leerlingen zich snel thuis gaan voelen op onze school.
Ook ikzelf start dit jaar nieuw op deze mooie school. Ik kijk er naar uit om samen met alle leerlingen en medewerkers er een mooi en leerzaam jaar van te gaan maken, waarbij we samen met ouders, bedrijven en instellingen uit de regio verder kunnen bouwen aan goed, toekomstbestendig onderwijs.
Dhr. Ralf van Overbruggen
Locatiedirecteur Fioretti College
Inhoud
- Praktisch & Persoonlijknaar jouw toekomst
- Praktisch & Persoonlijknaar jouw toekomst
- Visie
- OMO
- Fioretti College
- Organisatie en opbouw van de school
- Organisatie
- Opbouw
- Onderwijstijd: lestijden en lessentabellen
- Lestijden
- Roosterwijzigingen
- Reizen en buitenlesactiviteiten
- Lessentabel mavo-vmbo
- Lessentabel PrO
- Bevorderings- en slagingsregeling
- Bevorderingsnormen
- Rapportage & Beoordeling PrO
- Examens mavo en vmbo
- Leerlingenbegeleiding
- Begeleiding algemeen
- Begeleiding bij het leren
- Begeleiding bij het sociaal-emotioneel functioneren
- Begeleiding door externen
- Buitenlesactiviteiten
- Communicatie
- Contacten met ouders
- Leerlingenparticipatie
- Panels
- Medezeggenschapsraad
- Direct contact
- Magister
- Website en social media
- Rechten en plichten ouders, leerlingen en bestuur
- Reglementen en statuten
- Ouders/verzorgers en gedragsregels
- Dagelijkse gang van zaken
- Schoolregels
- Verzuim & verlof
- Leerplicht
- Huiswerk
- Rapportage vmbo
- Uitschrijving
- LOB & Stage vmbo
- Informatiebeveiliging en privacy
- Toestemming beeldmateriaal
- Cameratoezicht op het Fioretti College
- Veiligheid
- Kwaliteit
- Scholen op de kaart
- Studiekosten
- Vrijwillige ouderbijdrage voor extra activiteiten
- Overzicht vrijwillige ouderbijdrage
- Financiƫle ondersteuning
- Boeken en leermiddelen
- Beleid inzake sponsoring
- Verzekeringen
- Schoolvakanties / belangrijke data
- Contactgegevens
1 Visie
OMO
Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs
Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs, opgericht in 1916, is een vereniging van scholen voor voortgezet onderwijs in voornamelijk Noord-Brabant. De scholen, van praktijkonderwijs, onderwijs aan nieuwkomers of anderstaligen (ISK) tot en met gymnasium, ontwikkelen de talenten van iedere leerling door ‘goed onderwijs’ te bieden geïnspireerd vanuit de katholieke traditie. Zo verwerven de leerlingen passende startposities voor vervolgonderwijs en voor toetreding tot de maatschappij. De scholen van vereniging Ons Middelbaar Onderwijs kennen een grote verscheidenheid, die de bron vormt voor kennisdeling en daarmee voor het versterken van de professionaliteit van onze leraren. Door het benutten van schaalvoordelen zijn de scholen bovendien samen sterker en kunnen ze toch kleinschalig blijven. En daar profiteren onze leerlingen van.
Koers 2030
Het strategisch beleidsdocument ‘Koers 2030: Samen groeien’ geeft richting aan de ambities en het handelen van de vereniging.
De titel van Koers 2030 is ‘Samen Groeien’ en dat is ook onze belofte aan onze professionals en onze leerlingen. We beloven dat je bij ONS Middelbaar Onderwijs kan groeien in een omgeving waarin je nooit alleen staat. Je mag zijn wie je bent. Anderen kunnen op jou rekenen, net zoals jij op hen kunt rekenen. Samen ontdekken we op een nieuwsgierige manier de wereld en bouwen we aan de invulling van onze toekomst. Samen zijn wij ONS!
Wilt u meer lezen over het strategische beleidsplan Koers 2023. U vindt Koers 2023 op www.omo.nl. Hier vindt u ook het jaarverslag.
Fioretti College
Identiteit
De naam van het Fioretti College is ontleend aan het boek ‘I Fioretti di San Francesco’. Dit boek dateert uit de eerste helft van de veertiende eeuw en bevat een verzameling getuigenissen over Franciscus van Assisi (Bloemlezingen uit de werken van Franciscus). De naam Fioretti omvat daarmee een eenvoudig en aansprekend concept, ontleend aan de Franciscaanse levensfilosofie. De verschillende vormen van voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs en praktijkonderwijs vormen op ons college een kleurrijk boeket waar we erg trots op zijn.
Visie en mission statement
"Het Fioretti College is stevig verankerd in de lokale gemeenschap. We kennen onze leerlingen, hun ouders en hun voormalige en toekomstige scholen. We investeren in een duurzame samenwerking met bedrijven. Samen geven we betekenis aan het onderwijs. Het Fioretti College begrijpt zijn rol in een snel veranderende samenleving en streeft ernaar om leerlingen op te leiden tot zelfbewuste burgers, met aandacht voor duurzaamheid, diversiteit en een gezonde levensstijl. Respect en aandacht voor elkaar zijn hierbij vanzelfsprekend en komen tot uiting in ons gedrag, onze communicatie en het nakomen van gemaakte afspraken. We dragen gezamenlijk de verantwoordelijkheid hiervoor en geven elkaar constructieve feedback. We staan voor hoogwaardig onderwijs en goede ondersteuning van onze leerlingen. We passen nieuwe didactische en technologische ontwikkelingen toe wanneer dit bijdraagt aan een verbetering van de kwaliteit.”
Dit brengt ons tot het volgende mission statement, dat voor iedere bezoeker, leerling of medewerker bij binnenkomst op twee plaatsen zichtbaar op de muur geprojecteerd is:
Elkaar kennen en erkennen
Weten waar je vandaan komt én naartoe gaat
Op het Fioretti wordt meerwaarde gecreëerd
en geanticipeerd op de toekomst
Een school die je uitdaagt tot presteren
Geborgen, duurzaam en vooruitstrevend
Samen werken aan wat je wilt en kunt
Dát is leren op 't Fioretti
Hier maken we ons sterk voor en hier mag u ons op aanspreken.
Burgerschapsvorming in ons curriculum
Bij burgerschapsonderwijs draait om drie begrippen: democratie, participatie en integratie. Zij kunnen niet zonder elkaar. Dit vertaalt zich in het actief meedoen aan de samenleving, deel ervan willen zijn en er een positieve bijdrage aan leveren. De democratie verliest haar legitimiteit als burgers hun mening niet laten horen en hun invloed niet aanwenden. Zonder sociale cohesie bestaat de samenleving niet, doet niemand mee en werkt democratie niet.
De school is hierin een belangrijke oefenplaats. Door betekenisvolle burgerschapservaringen aan te bieden en met elkaar (morele) dilemma’s te bespreken, leiden wij onze leerlingen op tot kritische burgers die bewust maatschappelijke keuzes maken en kunnen functioneren in de maatschappij. Dit vindt plaats in de eigen klas en bij elk vak. Ook zijn er (actuele) maatschappelijke projectdagen of thema’s in de school, waar we actief aan meedoen. We werken aan wereldburgerschap door het leggen van verbanden tussen onszelf en anderen, in de regio, het eigen land of de hele wereld.
Internationalisering
Internationalisering is bij uitstek een mogelijkheid om vorm en inhoud te geven aan Europees en internationaal burgerschap. Leerlingen bewegen zich digitaal of fysiek actief buiten de eigen landsgrenzen. Zo ontwikkelen zij nieuwe competenties en leren over de leefwereld van leeftijdsgenoten in het buitenland. Ze passen hun talen toe tijdens samenwerkingsprojecten over Europese en internationale onderwerpen.
Maatschappelijke stage (MaS)
Goed onderwijs bereidt leerlingen voor op hun rol in en bijdrage aan de samenleving. De Maatschappelijke Stage (MaS) houdt in dat jongeren vrijwilligerswerk doen tijdens hun middelbare schoolperiode. Dat is goed voor anderen en voor hun persoonlijke ontwikkeling. Tijdens de stage merkt de leerling dat zijn of haar inzet ertoe doet en dat de samenleving is wat je er met anderen van maakt. De MaS stimuleert kennismaking met ‘de ander’ al op jonge leeftijd. En wat ook belangrijk is: de maatschappelijke stagiair(e) van vandaag kan de vrijwilliger van morgen worden! De MaS kan zodoende een positieve bijdrage leveren aan de sociale samenhang en is burgerschap zoals het is bedoeld. Niet voor niets dat het Fioretti College de Maatschappelijke Stage van groot belang acht.
De MaS bestaat uit binnenschoolse en buitenschoolse activiteiten. Aan het eind van leerjaar 3 moet elke leerling minimaal 10 uur stage hebben gelopen en de MaS naar behoren hebben uitgevoerd. Als dat niet het geval is, kan een leerling niet bevorderd worden naar leerjaar 4.
2 Organisatie en opbouw van de school
Organisatie
Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs
Het Fioretti College valt onder het bestuur van de vereniging Ons Middelbaar Onderwijs. De locatiedirecteur is verantwoordelijk voor de gang van zaken binnen de school. De locatiedirecteur rapporteert aan de algemeen directeur Voortgezet Onderwijs Veghel waartoe ook het Zwijsen College behoort. De algemeen directeur rapporteert rechtstreeks aan de Raad van Bestuur. De Raad van Bestuur van OMO bestaat uit Jos Kusters (voorzitter) en Yvonne Kops (lid). U kunt de Raad van Bestuur op de volgende manieren bereiken:
Spoorlaan 171
Postbus 574, 5000 AN Tilburg
013-5955500
info@omo.nl
De vereniging heeft een ledenraad. Dit is het hoogste inspraakorgaan van de vereniging. Via de ledenraad heeft de samenleving een plek in de formele besluitvorming. De ledenraad beslist onder andere over de benoeming en het ontslag van de leden van de Raad van Toezicht. Daarnaast stelt ze de jaarrekening en het jaarverslag vast. De ledenraad bestaat uit, door de Raden van Advies naar de ledenraad afgevaardigde leden en ouders/verzorgers van leerlingen die lid zijn van de vereniging. In de maand juni van elk jaar is de vergadering van de ledenraad. Wilt u ook lid worden? Op www.omo.nl kunt u zien hoe u dat doet.
Raad van advies
De school heeft een Raad van Advies. Hierin zitten personen die bij onze school en de vereniging betrokken zijn. De raad denkt mee over de ontwikkelingen binnen de school en is een klankbord voor de algemeen directeur.
Leden van de Raad van Advies:
- Mevr. G. van Creij
- Dhr. G. van Houtum
- Dhr. E. Jansen
- Dhr. G. Lenssen
- Dhr. P. van Summeren
- Dhr. P. Meessen
- Dhr. M. Coolen
Directie
Dhr. R. van Overbruggen is de locatiedirecteur van het Fioretti College. De dagelijkse leiding op het Fioretti College is in handen van de locatiedirecteur, directielid mevrouw I. Vogels en de teamleiders. De dagelijkse leiding van het Praktijkonderwijs is in handen van de teamleiders. De eindverantwoordelijkheid voor VO Veghel, waartoe het Fioretti College behoort, is in handen van algemeen directeur, mevrouw drs. ing. B.A. Baelemans.
Teamleiders
- Dhr. N. van Eijk - teamleider basisberoeps 1/2
- Dhr. J. Arts - teamleider kaderberoeps 1/2
- Dhr. D.A.T.M. Hanegraaf - teamleider mavo 1/2
- Mevr. M.C.G.P. van Veghel - teamleider mavo 3/4
- Mevr. T.V. Magdalena - teamleider techniek
- Mevr. M.N.J. Geijsels - teamleider economie/ zorg & welzijn
- Mevr. D. Van Heerebeek – teamleider PrO
- Dhr. K. Vijnmans – teamleider PrO
- Mevr. L. van den Putten- coördinator TOF
Opbouw
Het Fioretti College is een school voor mavo, vmbo en pro. Mavo staat voor middelbaar algemeen vormend onderwijs, vmbo staat voor voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs en PrO staat voor praktijkonderwijs. Binnen de school kunnen leerlingen alle leerwegen van het vmbo volgen.
De afdeling mavo-vmbo kent de volgende leerwegen:
- De beroepsgerichte route met daarin de leerwegen basisberoepsgericht en kaderberoepsgericht;
- De mavo (Theoretische Leerweg en Gemengde Leerweg (GL)).
- De leerlingen van klas 3 en 4 (bovenbouw basis en kader) kunnen kiezen uit zes beroepsgerichte profielen: PIE, BWI, M&T, HBR, E&O en Z&W.
Studierichtingen profiel Techniek
Produceren, Installeren & Energie (PIE)
Produceren, Installeren en Energie is een combinatie van metaal- en elektrotechniek. In het beroepsgerichte deel volg je dus lessen in zowel elektrotechniek als metaaltechniek. Je leert omgaan met gereedschappen, machines, ICT en technologie.
Bouwen, Wonen & Interieur (BWI)
Je volgt lessen in timmeren, metselen, schilderen en grafische technieken. Je leert omgaan met gereedschappen, machines, veiligheidsvoorschriften, constructie-technieken en het schetsen en tekenen van constructies. Ook leer je werken met (grafische) computerprogramma's. Kaderleerlingen maken o.a. kennis met bouwprocessen en ontwerpen.
Mobiliteit & Transport (M&T)
We besteden aandacht aan de gehele branche, zoals garages, carrosseriebedrijven en tankstations. Je leert hoe een motorvoertuig in elkaar zit en hoe je daaraan kunt werken. Ook leer je hoe wij én onze spullen, nu en in de toekomst, het beste van A naar B kunnen komen.
Studierichtingen profiel Economie
Horeca, Bakkerij & Recreatie (HBR)
In en om ons schoolrestaurant leer je koken, serveren, broodbakken en banketbakken. Ook is er in het lesprogramma aandacht voor toerisme en recreatie.
Economie & Ondernemen (E&O)
Belangrijke onderdelen die te maken hebben met het werken in de sector economie komen aan bod. Dat zijn traditionele onderdelen als administratieve en commerciële vaardigheden, maar ook nieuwe onderdelen als mode en design, het maken van een webshop, logistiek en ICT. De leerling leert en ervaart wat het betekent om ondernemend te zijn.
Studierichting profiel Zorg & Welzijn
Zorg & Welzijn (Z&W)
Bij Zorg & Welzijn maak je met behulp van opdrachten kennis met zorg, welzijn, dienstverlening, sport en beweging. Aan bod komen verzorgende beroepen en assisterende beroepen in de welzijnssector.
Basisberoepsgerichte leerweg
Leerlingen die graag praktijk doen en daar ook goed in zijn, vinden in deze route hun uitdaging. Het diploma geeft recht van instroom in niveau 2 van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).
Kaderberoepsgerichte leerweg
Leerlingen die theoretisch wat meer aankunnen, redelijk goed kunnen leren, maar liever praktijk doen, vinden in deze route hun uitdaging. Het diploma geeft recht van instroom in niveau 3 of 4 van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).
Mavo
Leerlingen die echt theoretisch bezig willen zijn en examen in 7 vakken (inclusief wiskunde) willen en kunnen doen, vinden hier hun uitdaging. Voor de vierdejaars leerlingen bieden we de Gemengde Leerweg (GL) aan met praktijkvak D&P en de Theoretische Leerweg (TL) met het keuzevak T&T of D&P.
Het diploma geeft recht op doorstroom naar niveau 3 of 4 van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) of de havo. Binnen dat vak krijgen leerlingen ICT-gestuurde opdrachten en projecten waarin alle profielen (Techniek, Economie en Zorg & Welzijn) aan bod komen. Leerlingen met Nask in het pakket kunnen in plaats van Dienstverlening & Producten ook kiezen voor het vak Technologie & Toepassing (T&T).
Combinatieklassen
Voor leerlingen waarvan het nog niet helemaal duidelijk is of zij een bepaald niveau aankunnen, zijn er de combinatie-klassen. Op het Fioretti College zijn dat de combinatieklassen basisberoeps-praktijkonderwijs en mavo-kaderberoeps. Op het Zwijsen College is dat de combinatieklas havo-mavo. In alle combinatieklassen wordt les gegeven op het eerstgenoemde niveau.
In de loop van het eerste jaar bepaalt de school samen met de leerling en zijn of haar ouders welke vervolgroute de meest geschikte is. In het geval van de combinatieklassen basis-PrO of mavo-kader blijven de leerlingen op het Fioretti College. In het geval van de combinatieklas havo-mavo blijven de leerlingen die doorstromen naar havo op het Zwijsen College. Leerlingen die doorstromen naar mavo maken de overstap naar het Fioretti College.
Koersklassen
Voor leerlingen die een complexe ondersteuningsvraag hebben en die nog niet meteen de stap naar de reguliere klas kunnen maken, is er de mogelijkheid om te starten in een koersklas. Plaatsing in een koersklas gebeurt altijd na uitgebreid overleg en nadat een verwijzingscommissie hier toestemming voor heeft gegeven. Op het Fioretti College hebben we binnen het vmbo in iedere jaarlaag één koersklas.
Academische opleidingsschool
Goede leraren vormen de sleutel voor goed onderwijs. Het is dan ook belangrijk te investeren in de opleiding en de professionalisering van onderwijsgevenden. Het Fioretti College is een Academische Opleidingsschool. Dat wil zeggen dat we deel uitmaken van de Academische Opleidingsschool Noord-Oost-Brabant (AOS-NO) van Ons Middelbaar Onderwijs. Dat is een partnerschap van zes lerarenopleidingen en tien scholen voor voortgezet onderwijs.
De AOS-NO wil zich vanuit een gezamenlijk belang inzetten voor krachtige opleidingstrajecten voor studenten die zich voorbereiden op het leraarschap en voor leraren die al in de onderwijspraktijk werkzaam zijn. Het onderzoek naar de dagelijkse praktijk vormt daarvoor de basis, waarbij het beter zicht krijgen op het leren van de leerling voorop staat. Op deze wijze willen we blijven werken aan de onderwijskwaliteit, aansluitend bij de behoeften van de leerlingen en de maatschappij.
3 Onderwijstijd: lestijden en lessentabellen
Lestijden
Onderbouw + PrO | Bovenbouw | ||
---|---|---|---|
1e | 08:30 - 09:20 uur | 1e | 08:30 - 09:20 uur |
2e | 09:20 - 10:10 uur | 2e | 09:20 - 10:10 uur |
Pauze | 10:10 - 10:25 uur | 3e | 10:10 - 11:00 uur |
3e | 10:25 - 11:15 uur | Pauze | 11:00 - 11:15 uur |
4e | 11:15 - 12:05 uur | 4e | 11:15 - 12:05 uur |
Pauze | 12:05 - 12:30 uur | 5e | 12:05 - 12:55 uur |
5e | 12:30 - 13:20 uur | Pauze | 12:55 - 13:20 uur |
6e | 13:20 - 14:10 uur | 6e | 13:20 - 14:10 uur |
Pauze | 14:10 - 14:25 uur | 7e | 14:10 - 15:00 uur |
7e | 14:25 - 15:15 uur | Pauze | 15:00 - 15:15 uur |
8e | 15:15 - 16:05 uur | 8e | 15:15 - 16:05 uur |
De lessen op de afdelingen mavo-vmbo en praktijkonderwijs (PrO) duren 50 minuten. Op de afdeling mavo-vmbo zijn de pauzes voor de onder- en bovenbouw gescheiden. In bijzondere gevallen kan er sprake zijn van een verkort lesrooster. In dat geval duren lessen 40 minuten.
Hiernaast staan de gangbare lestijden. Op de volgende pagina staat het verkort lesrooster.
Het verkort lesrooster, dat in bijzondere gevallen van kracht is:
Onderbouw + PrO | Bovenbouw | ||
---|---|---|---|
1e | 08:30 - 09:10 uur | 1e | 08:30 - 09:10 uur |
2e | 09:10 - 09:50 uur | 2e | 09:10 - 09:50 uur |
Pauze | 09:50 - 10:05 uur | 3e | 09:50 - 10:30 uur |
3e | 10:05 - 10:45 uur | Pauze | 10:30 - 10:45 uur |
4e | 10:45 - 11:25 uur | 4e | 10:45 - 11:25 uur |
Pauze | 11:25 - 11:50 uur | 5e | 11:25 - 12:05 uur |
5e | 11:50 - 12:30 uur | Pauze | 12:05 - 12:30 uur |
6e | 12:30 - 13:10 uur | 6e | 12:30 - 13:10 uur |
Pauze | 13:10 - 13:25 uur | 7e | 13:10 - 13:50 uur |
7e | 13:25 - 14:05 uur | Pauze | 13:50 - 14:05 uur |
8e | 14:05 - 14:45 uur | 8e | 14:05 - 14:45 uur |
Roosterwijzigingen
PrO
Bij ziekte of afwezigheid van een leraar worden de lessen overgenomen door een andere leraar. Soms is dat niet mogelijk en wordt het rooster aangepast. Wijzigingen zijn meestal in Magister terug te vinden.
Mavo-vmbo
Het kan voorkomen dat een les uitvalt. Wanneer een leraar afwezig is, komt er een vervanger of wordt het rooster aangepast. Wanneer een les uitvalt, ga je naar de aula.
Actuele rooster
Het is belangrijk dat leerlingen elke dag in hun Magister-app kijken of er roosterwijzigingen zijn. Het actuele rooster is ook te zien in Magister op de vaste pc of op de laptop.
Reizen en buitenlesactiviteiten
Naast de reguliere lessen vallen ook de (buitenlandse)reizen, uitwisselingsprogramma's, overige excursies, vakoverstijgende themadagen, de Fio-weken en het brugklaskamp en Ardennerkamp in de leerjaar 3 (vmbo) in de aangegeven onderwijstijd. Deze activiteiten worden jaarlijks ter instemming voorgelegd aan de MR.
Lessentabel mavo-vmbo
Op deze pagina staat de toelichting bij de lessentabel mavo-vmbo. Klik op de lessentabel om deze te vergroten.
Toelichting
- Frans wordt gegeven tijdens de talenturen
- In mavo 3 en 4 volgen de leerlingen het programma Technologie & Toepassing of Dienstverlening & Producten.
- In de combiklas basis-PrO wordt een combinatie van vakken uit het vmbo en het praktijkonderwijs gegeven. De praktijkvakken zijn hetzelfde als op het PrO. Ne, ta, En, wi, re, mm, mn, bv en mu zijn hetzelfde als op het vmbo.
- De combiklassen mavo-kader volgen de lessentabel mavo leerjaar 1 en leerjaar 2. De leerlingen krijgen twee steunuren en, ta/ne, en/of re/wi en werken op hun eigen niveau aan eventuele leerachterstanden om zo een stevige basis te leggen. Uitbreiding met één of twee steunuren is mogelijk.
Lessentabel PrO
Op deze pagina staat de toelichting bij de lessentabel PrO. Klik op de lessentabel tom deze te vergroten.
Toelichting
- Leerjaar 6 heeft les op de Leijgraaf of lopen 5 dagen per week stage of werken onder begeleiding van Fioretti college afdeling PrO
- Verzorging is in leerjaar 3 EHBO
- Maak er werk van (MEWV) is een keuzemodule, indien leerlingen de cursus gaan doen, vervalt een dagdeel stage
- Praktijkvakken leerjaar 3 en 4 zijn keuzevakken
- Keuzevak leerjaar 6 entree, is keuze voor leerling onder begeleiding van onderwijsassistent
4 Bevorderings- en slagingsregeling
Bevorderingsnormen
Algemene opmerkingen
- De overgangsvergadering wordt gevormd door de teamleider, mentor, de leraren die de leerling les geven en een vertegenwoordiger van het Team Ondersteuning Fioretti;
- Als de leerling niet voldoet aan de overgangsnormen, bespreekt het lerarenteam tijdens de overgangsvergadering of de betreffende leerweg wel geschikt is voor de leerling en of een overstap naar een andere leerweg passender is. Indien geen eenduidig besluit kan worden genomen beslist de teamleider naar welke leerweg de leerling overgaat.
- Bij die beslissing spelen de rapportcijfers een rol, maar ook: gedrag, werkhouding, inzet, capaciteiten, sociaal-emotionele ontwikkeling en langdurige absentie;
- De leerling haalt binnen vier (of hooguit) vijf jaar een vmbo-diploma. Het extra jaar kan een leerling gebruiken om een tweede vmbo-diploma te halen. Leerlingen met een basisberoeps (bb) diploma kunnen dan een kaderberoeps (kb) diploma behalen (binnen hetzelfde profiel);
- Er wordt altijd beoordeeld of de leerling aan de eisen van het programma van de betreffende leerweg voldoet.
- Ouders worden doorlopend op de hoogte gehouden van de cijfers door middel van het cijferregistratiesysteem Magister. Het is de verantwoordelijkheid van de ouders en de mentor samen om tussentijds te overleggen, indien de cijfers of het gedrag daartoe aanleiding geven;
- Een 5,4 of lager telt als 1 onvoldoende; een 4,4 of lager telt als 2 onvoldoendes;
- Tegen een besluit tot afwijzing tot een volgend leerjaar kan binnen vijf werkdagen, nadat het besluit aan de kandidaat is medegedeeld, schriftelijk bezwaar worden gemaakt bij de locatiedirecteur;
- De locatiedirecteur beoordeelt of het normenstelsel juist is gehanteerd en of de besluitvormingsprocedure zorgvuldig heeft plaatsgevonden. De locatiedirecteur besluit binnen één werkweek na ontvangst van het bezwaarschrift. Indien de locatiedirecteur het bezwaar gegrond vindt, vernietigt de locatiedirecteur, schriftelijk en met redenen omkleed het besluit, neemt een nieuw besluit en geeft een terugkoppeling aan de lesgevende docenten.
Berekening van het rapportcijfer leerjaar 1 en 2
- Een proefwerk telt 3 keer, een overhoring telt 1 keer;
- Bij een werkstuk, spreekbeurt, practicum e.d. stelt de vakgroep of het leergebied vast hoe vaak een beoordeling daarvan telt;
- Het rapportcijfer van een vakgroep of leergebied is het gemiddelde van alle behaalde cijfers tot dat moment. Het gemiddelde cijfer wordt niet afgerond;
- In leerjaar 1 en 2 wordt vanaf het begin van het schooljaar gewerkt met een voortschrijdend gemiddelde tot aan het einde van het schooljaar.
Bevorderingsnormen van leerjaar 1 naar leerjaar 2 in dezelfde leerweg
- Voor de leergebieden/vakken Nederlands, Engels, Wiskunde, Mens & Maatschappij en Mens & Natuur moeten leerlingen gemiddeld een 6,0 (niet afgerond) of meer behalen;
- Voor deze leergebieden/vakken mag maximaal 1 onvoldoende gehaald worden (5,4 of lager is onvoldoende); een 4,4 of lager telt als 2 onvoldoendes;
- Kunst & Cultuur (Beeldende Vorming en Muziek) en Bewegen & Sport moeten voldoende of hoger worden afgesloten. Bij een onvoldoende vak moet de leerling tijdens het inhaalmoment een extra opdracht maken om aan de overgangsnormen te voldoen;
- Bij de competenties moet een positieve ontwikkeling zichtbaar zijn.
Bevorderingsnormen van leerjaar 1 naar leerjaar 2 in een hogere leerweg
- Voor alle leergebieden/vakken moet in principe een 7,5 of hoger behaald worden en moet de lerarenvergadering ervan overtuigd zijn dat het niveau van de hogere leerweg haalbaar is;
- Bij de competenties moet een positieve ontwikkeling zichtbaar zijn. Overstap naar HAVO gebeurt bij voorkeur einde leerjaar 1 of einde MAVO leerjaar 4 na behalen diploma.
- Overstap naar HAVO einde leerjaar 1 wordt bepaald bij het tweede rapport. Bij een positief advies krijgt die leerling voor de laatste periode extra werk Frans en wiskunde.
Bevorderingsnormen van Basis/Pro van leerjaar 1 naar leerjaar 2 basisberoepsgerichte leerweg
- De leergebieden/vakken Nederlands, Engels, Wiskunde, Mens & Maatschappij en Mens & Natuur moeten gemiddeld 6,0(niet afgerond) of meer zijn; rekening houdend met het advies van de leraar Nederlands en leraar wiskunde in verband met de extra uren Nederlands en Wiskunde. Bij twijfel hebben zij een adviserende stem.
- Voor de leergebieden/vakken uit punt 1 mag maximaal één onvoldoende gehaald worden. (5,4 of lager is onvoldoende); een 4,4 of lager telt als 2 onvoldoendes;
- Kunst & Cultuur (Muziek) en Bewegen & Sport moeten voldoende of hoger worden afgesloten. Bij een onvoldoende vak, moet de leerling tijdens het inhaalmoment een extra opdracht maken om aan de overgangsnormen te voldoen;
- Bij de competenties moet een positieve ontwikkeling zichtbaar zijn.
- De cijfers van de praktijkvakken moeten een positieve ontwikkeling laten zien.
Bevorderingsnormen van leerjaar 2 bb of kb naar leerjaar 3 in dezelfde leerweg
De leerling basisberoeps (bb) of kaderberoeps (kb) gaat over naar het volgende leerjaar als hij/zij aan de volgende normen voldoet:
- De leergebieden/vakken Nederlands, Engels, Wiskunde, Mens & Maatschappij en Mens & Natuur moeten gemiddeld 6,0 (niet afgerond) of meer zijn en ze mogen maximaal 2 getelde onvoldoendes bevatten. Een 5,4 of lager telt als 1 onvoldoende; een 4,4 of lager telt als 2 onvoldoendes;
- Bij de competenties moet een positieve ontwikkeling zichtbaar zijn;
- De vakken Duits, Kunst & Cultuur (beeldende vorming en muziek) en Bewegen & Sport moeten voldoende of hoger worden afgesloten. Bij een onvoldoende vak moet de leerling tijdens het inhaalmoment een extra opdracht maken om aan de overgangsnormen te voldoen;
Bevorderingsnormen van leerjaar 2 naar leerjaar 3 in een hogere leerweg
- Voor alle leergebieden/vakken moet een 7,5 of hoger behaald worden en moet de lerarenvergadering ervan overtuigd zijn dat het niveau van de hogere leerweg haalbaar is;
- Bij de competenties moet een positieve ontwikkeling zichtbaar zijn.
Bevorderingsnormen van leerjaar 2 mavo naar leerjaar 3 mavo
De leerling gaat over naar leerjaar 3 MAVO als hij/zij aan de volgende normen voldoet:
- Nederlands, Engels, Wiskunde, Duits, Mens & Maatschappij en Mens & Natuur gemiddeld 6,0 (niet afgerond) of hoger zijn; (een 5,4 of lager telt als 1 onvoldoende; een 4,4 of lager telt als 2 onvoldoendes).
- Nederlands, Engels en wiskunde mogen maximaal één onvoldoende bevatten; (een 5,4 of lager telt als 1 onvoldoende; een 4,4 of lager telt als 2 onvoldoendes).
- Duits, Mens & Maatschappij en Mens & Natuur mogen maximaal één onvoldoende bevatten; (een 5,4 of lager telt als 1 onvoldoende; een 4,4 of lager telt als 2 onvoldoendes).
- Kunst & Cultuur (Beeldende Vorming en Muziek), Bewegen & Sport moeten voldoende of hoger worden afgesloten. Bij een onvoldoende vak, moet de leerling tijdens de terugkomdagen een extra opdracht maken om aan de overgangsnormen te voldoen;
- Bij de competenties moet een positieve ontwikkeling zichtbaar zijn;
Als de leerling niet voldoet aan deze normen, bespreekt het docententeam tijdens de overgangsvergadering of de betreffende leerweg wel geschikt is voor hem/haar en of een overstap naar een andere leerweg passender is. Indien er geen eenduidig besluit kan worden genomen beslist de teamleider naar welke leerweg de leerling overgaat.
Bevorderingsnormen van leerjaar 3 naar leerjaar 4
In het Examenreglement van onze school wordt verwezen naar de bevorderingsnorm van klas 3 naar klas 4. Hieronder is deze opgenomen. Daarbij is ook aangegeven hoe er gehandeld wordt bij de overstap van de kaderberoepsgerichte leerweg naar de basisberoepsgerichte leerweg. De voortgang van de leerling is altijd het uitgangspunt, hier ligt gedurende het gehele schooljaar bij de besprekingen en de coachgesprekken de nadruk op.
Bevorderingsnormen leerjaar 3 bb of kb naar leerjaar 4 in dezelfde leerweg
De leerling basisberoeps (bb) of kaderberoeps (kb) gaat naar de volgende klas in dezelfde leerweg als hij/zij aan de volgende normen voldoet:
- In het profiel Techniek: voor Nederlands, Engels, Wiskunde, Natuur/Scheikunde 1, Maatschappijleer en het profielvak tenminste 36 punten;
- In het profiel Economie: voor Nederlands, Engels, Wiskunde, Economie, Maatschappijleer en het profielvak tenminste 36 punten;
- In het profiel Zorg & Welzijn kaderberoeps: voor Nederlands, Engels, Biologie, Wiskunde, Maatschappijleer en het profielvak tenminste 36 punten;
- In het profiel Zorg & Welzijn basisberoeps: voor Nederlands, Engels, Biologie, Maatschappijleer en het profielvak tenminste 30 punten;
- De vakken Kunstvakken 1 en Lichamelijke Opvoeding moeten met een voldoende zijn afgesloten;
- Het handelingsdeel (oriëntatie op studie en beroep) moet met een voldoende zijn afgesloten;
- De Maatschappelijke Stage moet met een voldoende zijn afgesloten.
- Bij de competenties moet een positieve ontwikkeling zichtbaar zijn;
Bevorderingsnormen leerjaar 3 bb of kb naar leerjaar 4 in andere leerweg
- Als de overgangsvergadering besluit dat de leerling overstapt van kb naar bb, worden de toetsen opnieuw beoordeeld op basisniveau. Alleen de onderdelen die in het PTA van basisberoeps beschreven staan, worden opnieuw beoordeeld. Onderdelen die de leerling mist worden alsnog afgetoetst.
- Als de overgangsvergadering besluit dat de leerling overstapt van bb naar kb, worden de toetsen opnieuw beoordeeld op kader niveau. Alleen de onderdelen die in het PTA van kaderberoeps beschreven staan, worden opnieuw beoordeeld. Onderdelen die de leerling mist worden alsnog afgetoetst.
- Als de overgangsvergadering besluit dat de leerling overstapt van kb naar mavo; worden de toetsen opnieuw beoordeeld op mavoniveau. Alleen de onderdelen die in het PTA van kaderberoeps beschreven staan, worden opnieuw beoordeeld. Onderdelen die de leerling mist worden alsnog afgetoetst. Tevens dienen vakken die niet gevolgd zijn op kader, en noodzakelijk zijn voor het behalen van een Mavodiploma, volledig ingehaald worden.
- De overgangsvergadering kan adviseren het Leerwerktraject (LWT) te gaan volgen. De leerling kan dan uiteindelijk een bb-diploma behalen, op basis van de cijfers die hij/zij behaalt in klas 4.
Bevorderingsnormen mavo leerjaar 3 naar mavo leerjaar 4
De leerling gaat in de mavo met het Praktijk Gericht Programma (PGP) en 6 AVO vakken over naar de volgende klas in dezelfde leerweg als hij/zij aan de volgende normen voldoet:
- In het profiel mavo Techniek: voor Nederlands, Engels, Wiskunde, Natuurkunde, Maatschappijleer, PGP en één gekozen examenvak tenminste 42 punten;
- In het profiel mavo Economie: voor Nederlands, Engels, Wiskunde, Economie, Maatschappijleer, PGP en één gekozen examenvak tenminste 42 punten;
- In het profiel mavo Zorg & Welzijn: voor Nederlands, Engels, Biologie, Wiskunde, Maatschappijleer, PGP en één gekozen examenvak tenminste 42 punten;
- De vakken Kunstvakken 1 en Lichamelijke Opvoeding moeten met een voldoende zijn afgesloten;
- De niet gekozen vakken moeten gemiddeld een 6.0 of hoger zijn en mogen maximaal één onvoldoende bevatten;
- De Maatschappelijke Stage moet met een voldoende zijn afgesloten.
- Bij de competenties moet een positieve ontwikkeling zichtbaar zijn;
In de mavo kan een leerling niet overgaan naar kb of bb klas 4. Een leerling kan dan uitsluitend vooraan in klas 3 van kb of bb beginnen.
Volgen achtste vak
In mavo leerjaar 4 is het voor de gemotiveerde leerling mogelijk als extra vak Duits of scheikunde te volgen. Deze optie bieden we aan om een betere doorstroom naar de havo dan wel het ROC te verwezenlijken.
In het vak Duits wordt examen afgelegd en dit kan hierdoor meetellen als achtste vak in de slaag- en zakregeling. Een leerling mag het vak Duits als achtste vak volgen als er in leerjaar 3 voor dit vak minimaal het cijfer 7.0 (niet afgerond) is behaald.
In het vak scheikunde kan geen examen afgelegd worden en dit kan hierdoor ook niet meetellen in de slaag- en zakregeling.
Een leerling mag het vak scheikunde volgen als er in leerjaar 3 voor het vak natuurkunde minimaal het cijfer 7.0 (niet afgerond) is behaald.
Beide vakken staan voor 1 uur per week op het rooster.
Rapportage & Beoordeling PrO
Op de afdeling praktijkonderwijs beoordelen we op competenties. Dat betekent dat we kijken of een leerling basisvaardigheden beheerst en toepast in verschillende situaties.
We willen dat leerlingen zich bewust zijn van hun eigen traject en we stimuleren dat leerlingen kritisch naar hun eigen handelen en werk kijken. Daarvoor hebben we diverse zelfbeoordelings-instrumenten. Leerlingen verzamelen bewijzen, reflecties en beoordelingen in hun portfolio. Tijdens coachingsgesprekken bespreekt de mentor de inhoud van het portfolio met de leerling en wordt er gekeken waar de leerling in zijn leertraject staat.
Het geheel van didactisch en pedagogisch handelen wordt vastgelegd in een Individueel OntwikkelPlan (IOP). De mentor bespreekt het IOP met ouders tijdens het IOP/oudergesprek. Het IOP wordt door leerling, ouder/verzorger en mentor ondertekend voor besproken.
We hebben twee keer per jaar een rapport. Het rapport laat zien op welk niveau de competenties beheerst worden. Daarnaast toetsen we twee keer per jaar het niveau van de basisvaardigheden bij Nederlands en Rekenen. De resultaten van die Jij-toetsen en de competenties worden in het IOP opgenomen en besproken tijdens de IOP/oudergesprekken.
Diplomering praktijkonderwijs
Praktijkonderwijs kent geen eindexamens. Leerlingen ontvangen een diploma als zij het praktijkonderwijs succesvol hebben doorlopen en dit kunnen laten zien met portfoliobewijzen. De afspraken over diplomering zijn verzameld in het diplomareglement PrO.
Examens mavo en vmbo
Schoolexamen
Al in de derde klas begint de leerling aan het examenprogramma. Aan het begin van het derde leerjaar krijgt de leerling het examenreglement en het PTO/PTA uitgereikt. In het PTO/PTA staat vermeld wat de leerling voor ieder vak moet doen. Alle toetsen in leerjaar 3 tellen mee voor de overgang naar leerjaar 4.
Deze toetsen zijn onderverdeeld in PTO-toetsen ( PTO= Programma van Toetsing en Overgang; deze tellen niet mee voor het schoolexamen) en PTA- toetsen ( PTA = Programma van Toetsing en Afsluiting; deze tellen wel mee voor het schoolexamen).
Voordat de leerling mee gaat doen aan de Centrale (landelijke) examens, moeten alle onderdelen van het schoolexamen (PTA) zijn afgerond. De vakken Maatschappijleer, Lichamelijke Opvoeding, Technologie & Toepassing, Keuzevakken en Kunstvakken 1 (CKV) kennen alleen een schoolexamen. De Maatschappelijke Stage moet eind leerjaar 3 naar behoren zijn afgerond en het Loopbaandossier moet op orde zijn.
Centraal Schriftelijke en Praktische Examens
In alle leerwegen maakt de leerling voor het beroepsgerichte programma ook een centraal praktisch/schriftelijk examen (CSPE). Dit gebeurt aan het einde van leerjaar 4.
Centraal Examen
Basisberoeps- en kaderberoeps
Voor basis en kader geldt dat er geen sprake is van centrale examens, maar van flex-examens. De school mag namelijk zelf bepalen wanneer de flex-examens worden afgenomen (zolang ze maar binnen de vastgestelde afnameperiode vallen, welke wettelijk is aangewezen).
De school kiest er voor de flex-examens (vrijwel) samen te laten vallen met de centrale examens mavo. Het cijfer van het schoolexamen en van het centraal examen vormen samen het definitieve eindcijfer. In het eerder genoemde examenreglement kunt u nalezen aan welke normen de leerling moet voldoen om te kunnen slagen.
Mavo
In mei en juni worden de Centrale Eindexamens afgenomen. De afnamedatums worden landelijk bepaald. Het cijfer van het schoolexamen en van het centraal examen vormen samen het definitieve eindcijfer. In het eerder genoemde examenreglement kunt u nalezen aan welke normen de leerling moet voldoen om te kunnen slagen.
Tweede vmbo-diploma
Het is voor basisberoeps-leerlingen mogelijk om een tweede vmbo-diploma te behalen. Na het behalen van het eerste basisberoeps-diploma kan een leerling ervoor kiezen - met een positief advies van de leraren - om te gaan stapelen. De leerling kan dan in het examenjaar van het kader niveau opgaan voor het kader-diploma. Dit is voor goed presterende basisberoeps-leerlingen een kansrijke route en geeft hen meer mogelijkheden op het mbo.
5 Leerlingenbegeleiding
Begeleiding algemeen
Teams
Om onze grote school voor leerlingen en leraren toch overzichtelijk te houden, hebben we de school verdeeld in teams. Een team wordt gevormd door een groep leraren die samen verantwoordelijk zijn voor een groep leerlingen, bijvoorbeeld mavo leerjaar 1. Deze leraren geven bijna al hun lessen aan deze leerlingen en sommige leraren geven meerdere vakken aan dezelfde klas. Op die manier zullen leraren en leerlingen elkaar snel leren kennen. Een leerling kan rekenen op een goede begeleiding en een gevoel van veiligheid en herkenbaarheid.
Mentoren
Elke klas heeft zijn eigen mentor. Voor de leerlingen en hun ouders is de mentor het belangrijkste aanspreekpunt op school. Hij of zij besteedt speciale aandacht aan de leerlingen en kent elke leerling afzonderlijk. In klas 1, 2 en 3 ontmoet de mentor zijn of haar leerlingen gedurende één lesuur per week. Dat noemen we de mentorles. De mentor geeft ook les in één of meerdere vakken aan de klas die hij of zij begeleidt. Gedurende het schooljaar spreekt de mentor de leerlingen op afspraak tijdens het coachingsuur. De informatie die van belang is voor de ondersteuning van de leerling wordt bijgehouden in het leerlingvolgsysteem Magister. Na een jaar draagt de mentor deze informatie over aan de nieuwe mentor, zodat hij of zij goed geïnformeerd is. Naast een doorlopende leerlijn ontstaat er zo ook een doorlopende ondersteuningslijn.
Dagdienst
Het Fioretti College kent een Dagdienst. Deze voorziening is centraal in het gebouw gevestigd. Twee vaste collega’s zorgen voor de dagelijkse opvang van de leerlingen. De dagdienst zorgt voor de eerste opvang van de leerling, wanneer deze om verschillende redenen niet in de les kan zijn. Denk hierbij aan te laat op school, zich niet lekker voelen, een time out nodig hebben of verwijderd zijn uit les. De aanwezige medewerker luistert naar de leerling, maakt enkele notities in Magister en koppelt die terug naar de mentor. De leerling blijft tot de volgende les zelfstandig werken in de Dagdienst, onder het toeziend oog van de medewerker.
Conciërges en toezichthouders
De leerlingen moeten zich niet alleen tijdens de les, maar ook daarbuiten prettig en veilig voelen. Buiten de les spelen de conciërges en toezichthouders daarbij een belangrijke rol. Zij weten alles van de dagelijkse gang van zaken en helpen de leerlingen wanneer zij een probleem hebben of iets kwijt zijn. Bovendien verwijzen ze de leerlingen door wanneer zij iemand willen spreken. Ook houden de conciërges binnen en buiten toezicht en zorgen ze er samen met de leerlingen voor dat iedereen op een prettige manier kan pauzeren.
Team Ondersteuning Fioretti
Op onze school is een ondersteuningsteam aanwezig, onder de naam Team Ondersteuning Fioretti (TOF). In dit team zijn medewerkers uit verschillende disciplines werkzaam, zoals de ondersteuningscoördinatoren, de orthopedagogen, de ondersteuningsconsulent, medewerkers van het Samenwerkingsverband, de leerplichtambtenaar, een jeugdprofessionals van het Basisteam Jeugd en Gezin, Jongerenmedewerkers en de jeugdarts vanuit de GGD. In dit team worden leerlingen besproken die aangemeld worden door bijvoorbeeld de mentor of teamleider. Het gaat om leerlingen en/of leraren die extra begeleiding en/of ondersteuning nodig hebben. Het ondersteuningsteam stemt de benodigde inzet zo specifiek mogelijk af op de betreffende leerling, zodat er sprake is van begeleiding op maat. Opvoeders en leerling worden altijd op de hoogte gesteld van de bespreking en de geadviseerde ondersteuning.
De ondersteuningscoördinatoren zijn:
- Mevrouw M. van Driel
vmbo en mavo | leerjaar 1 en 2 - Mevrouw D. Migchels - Peters
vmbo en mavo | leerjaar 3 en 4 - Mevrouw Y. van der Linden
praktijkonderwijs
Het ondersteuningsteam wordt aangestuurd door de teamleider mevrouw T. Braam.
In het schoolondersteuningsprofiel staat beschreven welke interne ondersteuning het Fioretti College biedt en wat er aan externe ondersteuning mogelijk is.
Leerlingbegeleiding
Voor de wijze waarop het Fioretti College de leerlingondersteuning vormgeeft, ontvingen we in 2020 en 2023 het predicaat Exellente School.
De ondersteuning vindt klassikaal, in een specifiek groepje of individueel plaats, afhankelijk van de ondersteuningsbehoefte van de leerling. De ondersteuning kan variëren van kort (6 tot 8 weken) tot langdurig (van enkele maanden met uitloop tot de hele schoolcarrière).
Klik op de onderstaande links voor meer informatie:
- Begeleiding bij het leren
- Begeleiding bij het sociaal-emotioneel functioneren
- Begeleiding door externen
Begeleiding bij het leren
Leraren
De belangrijkste en meest directe begeleiding krijgen de leerlingen van de vakleraren tijdens de les. Het onderwijs is zo ingericht dat extra begeleiding zoveel mogelijk binnen de les gegeven wordt.
Remedial Teaching
Onze remedial teachers houden zich bezig met de begeleiding van leerlingen met specifieke problemen als dyslexie en rekenproblemen. Zij zijn geschoolde specialisten op dit gebied en geven naast individuele begeleiding aan de leerling ook ondersteuning aan de leraren en mentoren.
Taal & Rekenen
Taalbegrip is voor veel leerlingen een belangrijke basisvaardigheid. Zowel in de boeken als in de lesinstructie kan het voorkomen dat de leerling opdrachten niet kan maken omdat hij of zij de taal niet begrijpt of omdat de taal niet aansluit bij zijn of haar eigen belevingswereld. Daarom is er een extra uur Taal voor de mavo-vmbo leerlingen in leerjaar 1 en 2. Daarnaast krijgen de leerlingen in leerjaar 1 uur extra Rekenen zodat de basisvaardigheden waarop veel andere vakken zijn gebaseerd geautomatiseerd zijn.
NT2
Voor een aantal leerlingen van het Fioretti is Nederlands niet de moedertaal, maar hun tweede taal. Dit maakt het moeilijk om de schooltaal goed te begrijpen. Deze groep leerlingen wordt wekelijks ondersteund door de NT2-coaches.
Ondersteuning leren plannen, leren en organiseren
Met de start op het voortgezet onderwijs komt er voor leerlingen een nieuwe taak bij: het plannen en organiseren van het huiswerk. Binnen de mentorlessen wordt er aandacht besteed aan studievaardigheden zoals het leren voor toetsen, het maken van opdrachten, plannen, samenwerken etc.
Tijdens de mentorlessen wordt hier aandacht aan besteed, maar voor een aantal leerlingen is dit niet voldoende. De leerling zelf, mentoren, vakleraren en ouders/verzorgers kunnen dit aangeven bij de ondersteuningscoördinator van de betreffende afdeling. Vanuit Team Ondersteuning Fioretti kan individueel of in groepsverband ondersteuning op maat worden ingezet. Er is daarnaast de mogelijkheid om op de dinsdag- en donderdagmiddag gebruik te maken van huiswerk maken onder begeleiding op school van 13.30 uur tot 16.00 uur.
Begeleiding bij het sociaal-emotioneel functioneren
Er kunnen allerlei factoren zijn die ervoor kunnen zorgen dat een leerling (even) wat minder lekker in z’n vel zit. Problemen in de thuissituatie, geen aansluiting bij klasgenoten, slechte leerprestaties, faalangst, een verhuizing. Wanneer een leerling behoefte heeft om een probleem te bespreken, kan hij of terecht bij de eigen mentor, de ondersteuningscoördinator of de teamleider. Daarnaast hebben we ook op dit gebied meer specialistische hulp in huis.
Faalangstreductietraining
Wanneer een leerling last heeft van faalangst, kan hij of zij uitgenodigd worden om mee te doen aan een faalangstreductietraining. De training wordt door eigen, daarvoor opgeleide, medewerkers gegeven.
Training sociale vaardigheden
Tijdens de reguliere lessen op het Fioretti College besteden we de nodige aandacht aan sociale vaardigheden: Hoe ga je met elkaar om? Hoe geef of ontvang je kritiek? Hoe los je conflicten op? Zit je lekker in je vel? Alle leerlingen krijgen in de brugklas het programma Rots & Water aangeboden. In sommige gevallen kan het helpend zijn om op school mee te doen aan een extra training, zoals sociale vaardigheden of het versterken van het zelfbeeld. Daarnaast bieden we op maat Transparant (door middel van een creatieve werkvorm in gesprek met elkaar), KIES (Kinderen In Een Scheidingsituatie), Meidenvenijn, Rouwverwerking en Girls Talk & Boys Talk aan. De trainingen worden door eigen gecertificeerde medewerkers verzorgd, de training gericht op ondersteuning van emotionele problematiek wordt in samenwerking met Basisteam Jeugd en Gezin op school aangeboden.
Training Omgaan met examenvrees
Te weinig zelfvertrouwen kan een leerling in spannende situaties stress geven. Met name in de examentijd, wanneer de druk erg groot wordt, kan dat zeer lastig zijn. Vandaar dat er op school ook een training Omgaan met examenvrees wordt aangeboden.
Transformatieve school
In het schooljaar 2022-2023 zijn we gestart met een intensief programma ‘De Transformatieve School’ onder leiding van grondlegger Iliass El Hadioui. Binnen dit professionaliserings- en cultuurveranderingsprogramma voor scholen, wordt ingegaan op de effecten van een diverse buitenschoolse leefwerelden in de schoolcultuur. In het bijzonder ligt de focus op de mismatch tussen deze culturen. De straat- en thuiscultuur komt de school binnen, waarbij we zien dat niet alle leerlingen makkelijk kunnen voegen naar de gewenste schoolcultuur en de bijbehorende normen en waarden.
Om een positieve verandering te bewerkstelligen zijn we gestart met verschillende sessies waarbij we input van leerlingen, leden van het ouderpanel en afgevaardigden vanuit ieder team hebben gevraagd om een goed beeld te krijgen van gewenste veranderingen binnen de school. Dit zodat we een nog betere leeromgeving kunnen gaan creëren voor de toekomst, waarin alle leerlingen zich nog beter kunnen gaan ontwikkelen. Dit schooljaar zullen we hier verder mee aan de slag gaan.
Begeleiding door externen
In bepaalde gevallen kan een leerling door onze ondersteuningscoördinatoren doorverwezen worden naar externe specialisten. Vanuit school zijn er korte lijnen met de instanties waarvoor deze specialisten werkzaam zijn.
Medewerkers Samenwerkingsverband
Enkele dagdelen in de week zijn er medewerkers van het Samenwerkingsverband 30 06 op onze school aanwezig om het Team Ondersteuning Fioretti en de lesgevende collega’s te adviseren en te coachen gericht op de opdracht Passend Onderwijs thuis nabij waar het kan. Voor meer informatie over het Samenwerkingsverband kunt u het School Ondersteunings Profiel bekijken.
Daarnaast kunnen ouders met vragen over passend onderwijs of voor advies contact opnemen met ouder- en jeugdsteunpunt 30 06. Meer informatie: www.ouderjeugdsteunpunt3006.nl
Aansluitfunctionaris Basisteam Jeugd en Gezin (BJG)
Op verzoek van een leerling, opvoeders of het Team Ondersteuning Fioretti kan er contact worden gelegd met een jeugdprofessional van BJG (Basisteam Jeugd en Gezin). Zij bieden begeleiding gericht op sociaal-emotionele ontwikkelingsproces, daarnaast kunnen zij opvoeders ondersteunen ten aanzien van opvoedvraagstukken.
Schooladoptant politie Brabant-Noordoost
Elke school voor voortgezet onderwijs heeft een contactpersoon bij de politie. Het Fioretti College heeft contact met de wijkagent en de jeugdagent. Zaken als diefstal, bedreiging, gebruik van of handel in vuurwerk of drugs, wapenbezit worden altijd bij de politie gemeld. Zo willen we zorgen voor een veilige school.
Jeugdarts en verpleegkundige GGD
In samenwerking met de GGD wordt er in leerjaar 2 en 4 een screening afgenomen om de leerlingen te volgen wat betreft ontwikkeling en welbevinden en preventief te kunnen handelen indien nodig. Via de ondersteuningscoördinatoren kan een afspraak worden gemaakt met de jeugdarts op verzoek van leerling, ouders, mentoren. Denk hierbij aan onverklaarbare medische klachten of oplopend ziekteverzuim.
Jongerenwerkers
Er is nauwe samenwerking met de jongerenwerkers, zij zijn 2 wekelijks op school aanwezig om met de leerlingen in gesprek te gaan, met als doel laagdrempelig contact te leggen, zicht te krijgen op de behoeften van de jongeren en samen naar oplossingen te zoeken. Zij richten zich op welbevinden, vrijetijdsbesteding, voorlichting wat betreft omgaan met alcohol en drugs.
Leerplichtambtenaar
Er is maandelijks overleg met de leerplichtambtenaar, die vanuit de gemeente gekoppeld is aan de school. Samen zorgen we ervoor dat de leerling op een positieve manier zijn of haar schoolloopbaan doorloopt en afrond met een diploma. Wanneer een leerling verzuimt of veelvuldig te laat komt, wordt er melding gedaan bij de leerplichtambtenaar. De leerplichtambtenaar heeft vanuit de overheid de opdracht om de aanwezigheid van de leerling te volgen en met de leerling, ouder(s) en school indien nodig een plan op maat op te stellen. Het eerste contact zal op school plaatsvinden tijdens het spreekuur, denk hierbij aan een preventief gesprek met de jongere en hun ouders verzorgers. Bij aanhoudende problemen kan de leerplichtambtenaar een leerling en zijn of haar ouder(s) oproepen voor een gesprek op het gemeentehuis.
6 Buitenlesactiviteiten
Op het Fioretti College vinden gedurende het schooljaar allerlei buitenschoolse activiteiten plaats. Dat kunnen schoolbrede activiteiten zijn, maar ook activiteiten per afdeling, profiel of leerjaar. Daarnaast zijn enkele vakken/leergebieden binnen hun programma actief op cultureel gebied, zoals Nederlands, Tekenen, Kunst & Cultuur, Mens & Maatschappij, CKV en Maatschappijleer. Hieronder een greep uit de vele buitenschoolse activiteiten.
Culturele activiteiten in lesverband
- Excursies naar tentoonstellingen, musea, bibliotheek;
- Voorstellingen door theatergroepen op school;
- Bezoeken van culturele activiteiten en culturele instellingen;
- Culturele activiteiten buiten de dagelijkse lessen.
Schoolbrede activiteiten
- Open Podium 'Come Together'
- Excursies;
- Schoolbands.
Overige activiteiten
- Mentordag;
- Actiedag/sponsoractie;
- Projectdagen;
- Schoolfeesten;
- Schoolkampen;
- Excursies naar Europese steden;
- Activiteitenweek in de Ardennen;
- Kerstviering;
- Sportdagen;
- Bedrijfsbezoeken;
- Eindexamengala;
- Diploma-uitreiking.
7 Communicatie
Contacten met ouders
In het belang van de persoonlijke ontwikkeling van iedere leerling stelt de school contact met de ouders/verzorgers zeer op prijs. Om de schoolvorderingen goed te kunnen ondersteunen en de leerlingen optimale begeleiding te kunnen bieden, is een goede afstemming met ouders/verzorgers essentieel. Tijdens het kennismakingsgesprek met de mentor worden afspraken gemaakt over het verloop van het contact tussen de ouders/verzorgers en de mentor.
De school houdt de ouders/verzorgers, behalve via deze schoolgids, ook door middel van de website www.fioretticollege.nl en Magister op de hoogte van belangrijke data en schoolse zaken. Bovendien ontvangen de ouders periodiek een nieuwsbrief met daarin berichten over wat er de afgelopen periode op het Fioretti College is gebeurd en is er aandacht voor zaken die de komende tijd gaan gebeuren.
Via Magister worden ouder/verzorgers voortdurend op de hoogte gehouden van de studieresultaten van hun kind. Via e-mail worden ouders/verzorgers geïnformeerd dat een cijferperiode is afgesloten (niet van toepassing voor leerlingen die PrO volgen).
Via Magister kan ook de aan- en afwezigheidsregistratie worden ingezien. Op de website staat algemene informatie over de school. Leerlingen vinden hun cijfers en aanwezigheid in Magister.
Leerlingenparticipatie
Het leerlingenparticipatiebeleid vindt plaats in de vorm van een leerlingenraad en afgevaardigden naar de medezeggenschapsraad. De leerlingenraad is een groep van acht tot tien mavo-, vmbo- en pro-leerlingen die zijn verkozen door middel van jaarlijkse verkiezingen. Onder begeleiding van twee personeelsleden komt de raad wekelijks bij elkaar om mee te denken over schoolzaken, gevraagd en ongevraagd advies uit te brengen en zaken te organiseren die bijdragen aan het dagelijks schoolleven. Uit de leerlingenraad worden twee leerlingen afgevaardigd nar de MR. De vergaderingen van de leerlingenraad zijn openbaar. De notulen van de vergaderingen kunnen bij de secretaris worden opgevraagd.
Samenstelling
- Acht tot tien leerlingen (mavo, vmbo en PrO);
- Twee personeelsleden;
- Eén directielid.
Taken
- heeft een adviserende en organisatorische taak.
- volgt zo goed mogelijk de gang van zaken binnen de school, beoordeelt deze, en stelt zo nodig vragen en/of levert kritiek. Zij wordt minimaal vier keer per schooljaar uitgenodigd voor deelname tijdens het teamleidersoverleg met de directie.
- heeft tot taak de samenwerking tussen de leerlingenraad en de overige geledingen op school te bevorderen.
- heeft tot taak haar achterban op de hoogte te stellen van haar standpunten en van veranderingen in samenstelling en inzichten.
- maakt notulen van haar vergaderingen en stelt deze beschikbaar voor elke schoolgeleding die daar belangstelling voor heeft.
- zorgt voor de publicatie rondom de kandidaatsteling voor de leerlingengeleding van de Medezeggenschapsraad.
- kan worden gevraagd deel te nemen aan en input te geven tijdens sollicitatieprocedures.
Doelstellingen
- Het behartigen van de belangen van alle leerlingen.
- D.m.v. adviezen deel nemen aan de besluitvorming op school.
- Het regelen en organiseren van activiteiten die in het belang zijn van de leerlingen, of ten goede komen aan de sfeer op school.
- De leerlingen inspraak te geven in de activiteiten van de leerlingenraad en hun daarover voldoende te informeren.
- Het vertegenwoordigen van haar achterban in de medezeggenschapsraad, met name over die gelegenheden die de leerlingen in het bijzonder aangaan.
Bevoegdheden
- mag informatie inwinnen bij de geledingen van de school, wordt zo mogelijk betrokken bij hun plannen en krijgt de mogelijkheid advies te geven aan deze geledingen.
- kan over belangrijke zaken schriftelijk advies inwinnen bij haar achterban, bijvoorbeeld d.m.v. een enquête in overleg met de rector/directeur.
- kan desgevraagd of uit eigener beweging advies uitbrengen aan de medezeggenschapsraad, met name over die gelegenheden die de leerlingen in het bijzonder aangaan.
- kan initiatieven nemen om de belangen van de leerlingen zo goed mogelijk te waarborgen na overleg met de schoolleiding.
- heeft de mogelijkheid scholing te volgen die complementair is aan de doelstelling.
Waardering
- Lid zijn van de leerlingenraad doet een leerling vrijwillig en is dus een invulling van zijn of haar maatschappelijke stage.
- Lid zijn van de leerlingenraad levert een additioneel cijfer op bij het vak Mens & Maatschappij in leerjaar 1 en 2.
- Bij het door de leerling behaalde diploma ontvangt hij of zij een aanvullende verklaring van deelname aan de leerlingenraad.
Panels
Het Fioretti College heeft klantenpanels, te weten een ouderpanel en een leerlingenpanel. In de jaarcyclus worden binnen de verschillende panels huidige en toekomstige plannen besproken en worden de panels gebruikt als klankbordgroep om feedback op te halen.
Ouderpanels
Elk leerjaar wordt er gevraagd of er nieuwe ouders aan willen sluiten bij het ouderpanel. Hiervoor worden 2x per jaar bijeenkomsten georganiseerd, onder leiding van de teamleider, onderverdeeld in onder- en bovenbouw.
Op de agenda staan diverse onderwerpen. Zo kunnen bijeenkomsten in het teken staan van welbevinden, start van het schooljaar, invulling Fio-weken, ouderbetrokkenheid, communicatie en actuele thema’s. Van elke bijeenkomst wordt er een verslag gemaakt dat door iedereen kan worden ingezien.
Leerlingenpanels
Bij het Fioretti College kan de leerlingenraad ingezet worden als leerlingenpanel.
Medezeggenschapsraad
De medezeggenschapsraad van het Voortgezet Onderwijs Veghel speelt een belangrijke rol in onze school. De MR is een wettelijk ingesteld orgaan dat bestaat uit vertegenwoordigers van ouders/verzorgers, leerlingen en personeel.
De MR heeft verschillende taken en bevoegdheden. Een van de belangrijkste taken is het adviseren van de schoolleiding over beleidszaken die de school aangaan. Dit kan bijvoorbeeld gaan over onderwijskundige vernieuwingen, het leerlingenstatuut, het schoolplan, de begroting en het vakantierooster. De MR heeft het recht om gevraagd én ongevraagd advies uit te brengen aan de schoolleiding.
Daarnaast heeft de MR ook instemmingsrecht. Dit betekent dat bepaalde besluiten van de schoolleiding pas kunnen worden genomen nadat de MR hiermee heeft ingestemd. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om besluiten die betrekking hebben op de onderwijskundige doelstellingen van de school, de inrichting van het onderwijs en de benoeming of ontslag van de schoolleiding.
De MR fungeert als een klankbord voor ouders, leerlingen en personeel. Het is een platform waarop zij hun ideeën, wensen en zorgen kunnen delen en bespreken. De MR kan signalen en knelpunten binnen de school oppikken en deze bespreekbaar maken met de schoolleiding. Hierdoor draagt de MR bij aan een open en transparante communicatie tussen de schoolleiding en de verschillende belanghebbenden.
Samenstelling en vergaderfrequentie
In de MR van VO Veghel hebben momenteel acht personeelsleden, vier ouders en vier leerlingen zitting. De MR komt ongeveer vijfmaal per jaar in vergadering bijeen.
De MR-leden
Personeel
Dhr. T. Brands | Voorzitter | thijs.brands@voveghel.nl |
Dhr. W. Timmers | Secretaris | willem.timmers@voveghel.nl |
Dhr. J. Vos | Lid | john.vos@voveghel.nl |
Mevr. M. van den Heuvel | Lid | marga.vandenheuvel@voveghel.nl |
Dhr. M. Bissels | Lid | maurice.bissels@voveghel.nl |
Dhr. R. van den Hurk | Lid | rob.vandenhurk@voveghel.nl |
Dhr. J. Krijnen | Lid | jos.krijnen@voveghel.nl |
Mevr. S. Melchers | Lid | sandra.melchers@voveghel.nl |
Ouders
Mevr. P. Peters | Lid | peggie_doorenbosch@hotmail.com |
Mevr. T. Kordewinders | Lid | trudekordewinders@hotmail.com |
Dhr. D. Schweitzer | Lid | dpn_schweitzer@hotmail.com |
Mevr. P. Beurskens | Lid | petra_118@hotmail.com |
Leerlingen
Niels van den Broek | Lid | niels.21365@fioretti-college.nl |
Bommel Heesakkers | Lid | bommel.21954@fioretti-college.nl |
Raja van Dijk | Lid | raja.vandijk@zwijsencollege.org |
Luc van Doorn | Lid | luc.vandoorn@zwijsencollege.org |
Contact met de MR
Het is mogelijk om per e-mail contact op te nemen met de MR. Dat kan door een mail te sturen naar de secretaris (willem.timmers@voveghel.nl).
Agenda
Het actuele vergaderschema van de MR kunt u vinden op de website.
Direct contact
Een leerling die met vragen, problemen of iets anders zit, wendt zich eerst tot zijn of haar leraar. Indien de leerling en de leraar het probleem samen niet kunnen oplossen, wendt de leerling zich tot zijn of haar mentor. Daarna kan hij of zij zich eventueel wenden tot de teamleider.
Voor de ouders is de mentor de belangrijkste vraagbaak en eerste aanspreekpunt. Daarnaast kunnen de ouders terecht bij de teamleider. U kunt uw vraag per e-mail of telefonisch stellen. Voor een persoonlijk gesprek dient u een afspraak te maken. De receptie wil u graag goed doorverwijzen. Vaak zal de telefonist(e) daarom informeren naar de vraag die u heeft.
Magister
Wanneer u op de homepage van de website www.fioretticollege.nl klikt op 'Ik ben een ouder', ziet u in het uitklapmenu aan de rechterzijde een snelmenu. Daarin staat een snelkoppeling naar Magister (en andere belangrijke informatie). Magister is tevens te openen via de Magisterapp op uw smartphone. In het digitale leerlingvolgsysteem Magister kunnen behaalde cijferresultaten, het opgegeven huiswerk en eventuele absenties van uw zoon of dochter bekeken worden.
Website en social media
Op de website www.fioretticollege.nl vindt u actuele en uitgebreide informatie over het Fioretti College.
Via Instagram (fioretticollegeveghel), Facebook (Fioretti College Veghel), Tiktok (fioretticollegeveghel) of LinkedIn (fioretti-college) kunt u op de hoogte blijven van activiteiten en ontwikkelingen.
8 Rechten en plichten ouders, leerlingen en bestuur
Reglementen en statuten
Schoolmanagementstatuut
Het schoolmanagementstatuut regelt de verhouding tussen de algemeen directeur en de overige leden van de schoolleiding en andere functionarissen.
N.B. Voorbehoud hierbij is dat het schoolmanagementstatuut van de school is vastgesteld door de Raad van Bestuur en aldus in werking is getreden.
Leerlingenstatuut
Het leerlingenstatuut regelt de rechten en plichten van de leerlingen binnen de school.
Managementstatuut Ons Middelbaar Onderwijs
Het managementstatuut Ons Middelbaar Onderwijs regelt de verhouding tussen de Raad van Bestuur en de algemeen directeur.
Reglement voor de raden van advies Ons Middelbaar Onderwijs
Het reglement voor de raden van advies Ons Middelbaar Onderwijs regelt de relatie tussen de algemeen directeur en de Raad van Advies.
Medezeggenschapsreglement Ons Middelbaar Onderwijs
Het medezeggenschapsreglement Ons Middelbaar Onderwijs regelt de samenstelling en bevoegdheden van de medezeggenschapsraad.
Privacyreglement Ons Middelbaar Onderwijs
In het privacyreglement staat op welke wijze er binnen vereniging Ons Middelbaar Onderwijs wordt omgegaan met persoonsgegevens en privacy. Voor privacygerelateerde zaken kan contact worden gezocht met de Privacy Officer van de school via e-mail privacy@voveghel.nl.
Reglement bezwaar en beroep in leerlingenzaken Ons Middelbaar Onderwijs
Het reglement bezwaar en beroep in leerlingenzaken regelt de procedure rond de behandeling van bezwaar en beroep. Het gaat dan om besluiten met betrekking tot examenzaken en de toelating, bevordering, schorsing en verwijdering van leerlingen.
Klachtenregeling Ons Middelbaar Onderwijs
Op basis van deze regeling kunnen ouders/verzorgers en leerlingen en het personeel van de school een klacht indienen over gedragingen, beslissingen of het nalaten daarvan van personeel, schoolleiding of bestuursleden. Een klacht wordt door de klachtencommissie pas in behandeling genomen als er op de school zelf geen bevredigende oplossing is gevonden.
De actuele contactgegevens van de klachtencommissie zijn te vinden op www.omo.nl.
Integriteitscode
Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs heeft een eigen integriteitscode opgesteld, die algemeen bindend is voor alle scholen en voor alle bestuurlijke organen van de vereniging.
Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding
Op 1 augustus 2019 is de Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding in werking getreden op locaties waar communicatie via gezichtsuitdrukking belangrijk is. Het verbod geldt in onderwijsinstellingen voor schoolmedewerkers, leerlingen, ouders en andere bezoekers op het terrein van de school, zowel binnen als buiten.
De wet bepaalt dat er een verbod is op het dragen van kleding die het gezicht geheel bedekt of zodanig bedekt dat alleen de ogen onbedekt zijn, dan wel onherkenbaar maakt, tenzij de gezichtsbedekkende kleding:
- noodzakelijk is ter bescherming van het lichaam in verband met de gezondheid of veiligheid;
- noodzakelijk is in verband met eisen die aan de uitoefening van een beroep of de beoefening van een sport worden gesteld, of;
- passend is in verband met het deelnemen aan een feestelijke of culturele activiteit.
Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
In deze meldcode wordt aangegeven hoe binnen de school wordt omgegaan met signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling, zodat zo snel en adequaat mogelijk hulp geboden kan worden.
Alle bovengenoemde reglementen liggen ter inzage bij de schooladministratie. U kunt deze ook downloaden van www.omo.nl (behalve het leerlingenstatuut en het schoolmanagementstatuut van de school).
Ouders/verzorgers en gedragsregels
U bent ouder of verzorger van een of meer van onze leerlingen. We verwachten dat iedereen bijdraagt aan een prettige schoolsfeer. Welke gedragsregels hanteert het Fioretti College? En wat mag u van ons verwachten?
Pesten
Wordt uw (of andermans) kind gepest? Kijk dan hier wat u moet doen en welke middelen het Fioretti inzet om pesten te voorkomen en te stoppen.
- Klik hier om het 'Pestprotocol' te downloaden.
Sociale veiligheidsprotocol
Agressie en geweld tegen medewerkers is onacceptabel. Ieder incident wordt gemeld en geregistreerd. Wilt u weten welke afspraken de school heeft op dit gebied?
- Klik hier om het 'sociale veiligheidsprotocol' te downloaden.
Vertrouwenspersonen
Is uw kind slachtoffer van seksuele intimidatie, agressie, geweld, pesten of discriminatie? Neem contact op met één van onze vertrouwenspersonen. De vertrouwenspersonen van het Fioretti College zijn mevrouw M. van Driel (onderbouw vmbo), mevrouw D. Migchels (bovenbouw vmbo) en mevrouw Y. van der Linden (PrO).
Ernstige klachten die kunnen ook voorgelegd worden aan de vertrouwensinspecteur van de Inspectie van het Onderwijs. De vertrouwensinspecteur zal adviseren, informeren en indien nodig begeleiden bij het indienen van een formele klacht of het doen van aangifte. De vertrouwensinspecteur is tijdens kantooruren bereikbaar via 0900-1113111 (lokaal tarief).
Klachtenregeling
Ouders, leerlingen en medewerkers kunnen een klacht indienen over gedragingen en beslissingen (of het nalaten daarvan) van medewerkers, schoolleiding of bestuursleden. Een klacht op basis van de klachtenregeling wordt in behandeling genomen nadat de voorfase op schoolniveau is doorlopen. Schriftelijke klachten moeten worden ingediend bij mevrouw B.Baelemans, algemeen directeur van VO-Veghel. Dat kan via het e-mailadres info@fioretticollege.nl.
- Klik hier om de 'Klachtenregeling OMO' te downloaden.
Voor de behandeling van bezwaar en beroep tegen besluiten met betrekking tot toelating, bevordering, schorsing en verwijdering van leerlingen en examenzaken volgt onze school het reglement van OMO.
- Klik hier om het 'Reglement bezwaar en beroep in leerlingenzaken' OMO te downloaden.
Contact
Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Behoefte aan meer informatie of een persoonlijk gesprek? Gebruik dan het contactformulier. Uw e-mail wordt vertrouwelijk behandeld.
9 Dagelijkse gang van zaken
Schoolregels
Hieronder volgen de regels rondom ziek- en betermelden en afwezigheid op school. In onze algemene schoolregels staan de afspraken op het gebied van roken, te laat komen, kleding, computer, internet, e-mail en mobieltjes. Klik hier om de schoolregels te bekijken.
Verzuim & verlof
Ziek en beter melden
- Als een leerling ziek is, meldt zijn ouder/verzorger hem ziek.
- Voor vmbo en mavo geldt dat een leerling voor maximaal één dag ziekgemeld kan worden. Als een kind langer ziek is, dan meldt zijn ouder/verzorger hem na één dag opnieuw ziek.
- Ziekmelden kan via de Magister-app en door te bellen naar de receptie. Bellen kan tot 8.30 uur. Betermelden hoeft niet.
- Voor praktijkonderwijs geldt dat ouders/verzorgers naar de receptie bellen om hun kind ziek te melden. Leerlingen melden zichzelf beter bij de receptie.
- Als een leerling in de loop van de dag ziek wordt, meldt hij zich bij de mentor of teamleider. Als de leerling van de mentor of teamleider naar huis mag, neemt de receptie contact op met de ouder/verzorger.
Te laat
- Wanneer de leerling te laat is, gaat hij naar de dagdienst. Bij het praktijkonderwijs meldt de leerling zich meteen bij de receptie.
- Als de leerling met een geldige reden te laat is, dan krijgt hij een briefje en mag hij gewoon de les in.
- Als de leerling zonder geldige reden te laat is in de les, dan meldt hij zich de volgende ochtend om 8.00 uur bij de dagdienst. Voor leerlingen van praktijkonderwijs geldt dat zij zich de volgende dag een half uur voordat de les begint, melden bij de receptie.
- Als de leerling zich niet om 8.00 uur heeft gemeld, moet hij zich twee keer melden. Komt hij drie keer te laat, dan komt hij twee uur na en krijgt zijn ouder/verzorger een brief ter informatie. Bij zes keer te laat volgt een melding bij de leerplichtambtenaar en wordt de leerling uitgenodigd voor een gesprek met de leerplichtambtenaar. Voor leerlingen van praktijkonderwijs geldt dat zij twee kansen krijgen om zich de volgende dag te melden. Als de leerling zich twee keer niet gemeld heeft, dan moet hij een uur nablijven.
Verwijderd uit de les
- Verwijdering uit de les is de uiterste ordemaatregel die een leraar kan nemen. Deze straf kan in uitzonderlijke situaties worden opgelegd.
- Wordt de leerling verwijderd uit de les, dan meldt hij zich bij de dagdienst voor een eruit-brief. Voor leerlingen van praktijkonderwijs geldt dat zij zich bij de 6060 (dagdienst) melden. Verwijdering is een ernstige noodmaatregel. Ouders/verzorgers worden hiervan op de hoogte gesteld.
- Aan het einde van de les meldt de leerling zich met de ingevulde eruit-brief weer bij de leraar om het probleem op te lossen en wordt er eventueel een maatregel genomen.
- Bij praktijkonderwijs blijft de leerling bij de dagdienst wachten tot de leraar bij hem is geweest om de verwijdering te bespreken.
- Bij herhaling van wangedrag worden passende maatregelen genomen.
Verlof
- Via Magister kunnen ouders/verzorgers kortdurend medisch verlof aanvragen, zoals een bezoek aan de huisarts of tandarts. Medische afspraken worden zoveel mogelijk buiten de lestijden gepland. Bijzonder verlof, zoals een begrafenis, vragen ouders/verzorgers aan via een aanvraagformulier op de website. De teamleider neemt dan contact op met de ouders/verzorgers. Voor leerlingen van Praktijkonderwijs is het aanvraagformulier beschikbaar bij de receptie.
- In het geval van een verlofaanvraag op religieuze gronden wordt de verlofkaart ingevuld en ingeleverd bij de mentor. De leerling gaat met een ondertekende verlofkaart naar de receptie om het verlof te laten registreren. Wat betreft het Offerfeest en Suikerfeest bestaat het verlof uit maximaal één dag;
- Alle andere verzoeken om verlof kunnen worden ingediend bij de teamleider. Dat gebeurt altijd met een brief van ouders/verzorgers.
- Verlof vanwege het beroep van een ouder/verzorger of andere gewichtige omstandigheden wordt alleen verleend onder bepaalde voorwaarden. Leerlingen en ouders/verzorgers kunnen de teamleider vragen om meer duidelijkheid hierover.
Verzuim tijdens de lessen schoolbreed LO
- Lessen schoolbreed lichamelijke opvoeding (LO): wanneer een leerling vanwege een blessure niet mee kan doen aan een les LO, meld hij zich altijd bij de leraar LO en blijft bij de les.
- Bij frequente/langdurige afwezigheid dient de schriftelijke toestemming aan te worden gevraagd bij de teamleider. Zo mogelijk wordt een verklaring van de huisarts of andere arts meegegeven. De teamleider meldt de ontheffing bij de receptie en bij de leraar LO. De leerling moet in principe wel bij de lessen aanwezig zijn. In overleg kunnen andere maatregelen getroffen worden, zoals opvang door de dagdienst.
Verzuim zonder geldige reden
- Als blijkt dat een leerlingafwezig iszonder dat daarvoor een geldige reden is (spijbelen), dan haalt hij de tijd dubbel in.
- Als de leerling zonder toestemming op vakantie is buiten de schoolvakanties (luxeverzuim), dan meldt de receptie dat bij de mentor en teamleider. De school registreert het verzuim. Daarnaast wordt de leerplichtambtenaar op de hoogte gesteld. Naast maatregelen van de school heeft ook de leerplichtambtenaar mogelijkheden om maatregelen op te leggen, zoals melding doen bij Halt en het opmaken van een proces-verbaal. Een boete kan ook het gevolg zijn, evenals het verliezen van de kinderbijslag.
Slechtweerregeling
Als het weer zo slecht is dat het streekvervoer niet uitrijdt en dat tevens de verwachting bestaat dat dit vervoer ook in de loop van de morgen niet gaat rijden, zal de school de gehele dag gesloten blijven. Iedereen wordt via de Teams op de hoogte gebracht. Dit bericht zal ook bekend worden gemaakt via Omroep Brabant en de schoolwebsites.
Leerplicht
Kinderen die in Nederland wonen zijn leerplichtig. De volledige leerplicht duurt tot en met het schooljaar waarin de jongere zestien jaar wordt (een schooljaar loopt van 1 augustus tot en met 31 juli). Daarna geldt de kwalificatieplicht. De kwalificatie-plicht geldt voor jongeren die nog geen 18 jaar zijn en nog geen startkwalificatie (een diploma havo-, vwo- of mbo 2, 3 of 4-opleiding) hebben behaald. Jongeren die na hun 16e nog geen startkwalificatie hebben, moeten tot hun 18e onderwijs volgen en ingeschreven staan op school. Leerlingen van het praktijkonderwijs zijn vrijgesteld van de kwalificatieplicht. Zij mogen school verlaten als er een goed vervolgtraject (vervolgonderwijs of werk) is.
Van leerlingen die binnen een periode 6x te laat komen, ongeoorloofd afwezig zijn of zich structureel niet aan de regels of afspraken kunnen houden doet het Fioretti College een melding bij de leerplichtambtenaar van het Regionaal Bureau Leerplicht en voortijdig schoolverlaten.
Het Fioretti College heeft de plicht verzuim te melden, ouders/verzorgers worden hiervan op de hoogte gesteld door de verzuimcoördinatoren. Wanneer u daarover vragen hebt kunt u een afspraak maken met de teamleider van het Team Ondersteuning Fioretti.
U kunt ook rechtstreeks contact leggen met het Regionaal Bureau Leerplicht. Het emailadres is info@rblno.nl en het correspondentieadres is Regionaal Bureau Leerplicht en voortijdig schoolverlaten Brabant Noordoost, Postbus 5, 5340 BA te Oss.
Huiswerk
Binnen de les wordt al vaak een begin gemaakt met het maken van het huiswerk. Daardoor kunnen mogelijke vragen nog door de leerling worden gesteld aan de leraar. De opdrachten kunnen dan thuis zelfstandig worden afgemaakt. Huiswerk wordt vermeld in Magister. Ouders/verzorgers kunnen thuis dus meekijken en samen met hun kind een planning maken.
In het eerste leerjaar wordt tijdens de mentorlessen met behulp van het lesprogramma Huiswerkkanjers volop aandacht besteed aan hoe het huiswerk het beste gepland, gemaakt en geleerd kan worden.
Rapportage vmbo
Op de afdeling mavo en vmbo is het schooljaar verdeeld in drie perioden. Na iedere periode krijgt de leerling een cijferrapport mee naar huis. Het laatste rapport is tevens het overgangsrapport. In de agenda op deze website staat wanneer de rapporten dit schooljaar worden uitgereikt. De mentor bespreekt het rapport met de leerling en op de ouderavonden met de ouders.
Door het jaar heen kunnen ouders ook steeds zien hoe de vorderingen zijn. In Magister kunnen de behaalde cijferresultaten en eventuele absenties bekeken worden. Ouders kunnen inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord die ze van de school ontvangen.
Uitschrijving
De leerling wordt uitgeschreven als:
- hij/zij geslaagd is;
- hij/zij schriftelijk afgemeld is door de ouders en er een inschrijfbewijs van de nieuwe school is;
- hij/zij wordt verwijderd door de directeur van de school (volgens het Schoolreglement en het Algemeen Reglement voor de Dagscholen van OMO).
LOB & Stage vmbo
Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (LOB)
Als school voor mavo, vmbo en praktijkonderwijs hebben we veel aandacht voor vervolgstudie en het werkveld. Hiervoor is het van belang dat leerlingen kennismaken met de uitstroommogelijkheden. Een breed aanbod in de onderbouw, een gedegen LOB-programma, coachende mentoren en uitgebreide profieloriëntatie staan daar garant voor.
Decanenwebsite
Uitgebreide informatie over het decanaat en LOB is te vinden op de decanenwebsite van het Fioretti College. De link naar deze website voor leerlingen, ouders en medewerkers is https://lob.fioretticollege.nl.
Rol decanen
Het decanaat houdt zich bezig met loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB). LOB helpt leerlingen bij het ontwikkelen van loopbaancompetenties en het kiezen van een vervolgopleiding of een beroep, op voorkeuren, ambities en capaciteiten. De leerling moet een duidelijk beeld krijgen van zichzelf. Zijn of haar loopbaanplannen worden besproken met ouders, leraren, mentoren en decanen. De leerling leert bewust keuzes te maken m.b.t. de leerwegen, de profielen in de bovenbouw en het vakkenpakket. Ook zoekt hij of zij informatie op over opleidingen, beroepen en de arbeidsmarkt. De decanen organiseren ook informatiebijeenkomsten voor leerlingen en ouders. Zij zijn een vraagbaak voor velen.
De decanen op het Fioretti College zijn:
- Dhr. P. Doeswijk
Decaan onderbouw basis/kader | ma t/m vr - Dhr. W. Hanegraaf
Decaan bovenbouw basis/kader | di t/m vr - Mevr. E. Schilders
Decaan mavo leerjaar 1 t/m 4 | di + do
Rol mentor
Naast de decaan is het vooral de mentor die de leerlingen in hun loopbaankeuze begeleidt.
Rol ouders
Ouders spelen in het proces van loopbaanoriëntatie- en begeleiding een cruciale rol. De invloed van ouders op hun kinderen is groot en helpt om bewuste keuzes te maken. Ouders bezoeken samen met hun kind de informatieavonden en open dagen.
Loopbaancompetenties
De leerling ontwikkelt gedurende vier jaar allerlei vaardigheden waarmee hij of zij zelf de richting van zijn loopbaan kan bepalen. Dat gebeurt door op systematische wijze om te gaan met loopbaancompetenties:
- Wat kan ik het best en hoe weet ik dat? (kwaliteitenreflectie);
- Waar ga en sta ik voor en waarom dan? (motievenreflectie);
- Waar ben ik het meest op mijn gemak en waarom dan? (werkexploratie);
- Hoe bereik ik mijn doel en waarom zo? (loopbaansturing);
- Wie kan mij helpen mijn doel te bereiken en waarom die mensen? (netwerken).
De leerling maakt zijn of haar loopbaanontwikkeling voor zichzelf en anderen inzichtelijk in een loopbaandossier. Daarin worden de activiteiten opgenomen die bijdragen tot het ontwikkelen van de loopbaancompetenties. Iedere leerling moet zijn LOB-dossier op orde hebben, voordat hij of zij gaat deelnemen aan het examen. Het dossier wordt een belangrijk document voor de intake op de vervolgopleiding.
Arbeidsoriëntatie
In leerjaar 1 starten de leerlingen onder begeleiding van de mentor met het LOB-programma Qompas. Dit programma gebruiken ze tot en met het vierde leerjaar. Qompas is een digitale methode waarmee de leerling een loopbaandossier opbouwt. Dit portfolio komt tot stand door de verschillende opdrachten die de leerling maakt en de uitslagen van allerlei testen. Ook kunnen bestanden worden geüpload, die relevant zijn voor het loopbaandossier, zoals een verslag van een stage of bedrijfsbezoek. Dit zijn belangrijke zaken die geborgd worden in Qompas. Dit om de leerling een bewuste en weloverwogen keuze te laten maken voor het vervolgonderwijs.
In leerjaar 1 en 2 ontdekken de leerlingen hun interesses en capaciteiten. In leerjaar 3 en 4 maken leerlingen kennis met het ruime aanbod aan opleidingen en beroepen tijdens de informatieavonden. Studenten - soms oud-leerlingen - vertellen over hun opleiding die zij volgen. Ook kunnen leerlingen een opleidingenmarkt bijwonen. Beroepsbeoefenaren worden uitgenodigd als gastsprekers om te vertellen over de passie voor hun werk en vakgebied. Zo krijgen leerlingen een goed beeld van de beroepspraktijk.
Het volgen van stages is erg belangrijk voor de loopbaanvorming van de leerling. In leerjaar 3 en 4 zijn er stages. Leerlingen oriënteren zich in de praktijk op een levensechte werkplek. De matching vindt plaats door Match2Gether, het gezamenlijke stagebureau van het Fioretti College, het Udens College en het Elde College. Het bureau coördineert alle stages voor mavo, vmbo en praktijkonderwijs (PrO) in de regio Veghel, Uden en Schijndel. Klik hier om naar de website van het stagebureau te gaan.
Voor mavo 3 en 4 worden (nog) geen structurele stages aangeboden, maar leerlingen worden wel in de gelegenheid gesteld om een stage te volgen.
Meierijstad On Stage
Ook doet het Fioretti College mee aan Meierijstad On Stage. Dit is een Beroepenfeest voor duizend vmbo-leerlingen en 250 beroepsbeoefenaren op een feestelijke locatie. On Stage is niet vergelijkbaar met bliksemstages, een beroepenoriëntatiebeurs of speeddating, maar gericht op hulp bij beroepskeuze en het leggen van duurzame contacten, waarop ook later een beroep kan worden gedaan. Netwerkbewustzijn, netwerkgedrag en relatiebeheer zijn daarbij belangrijke vaardigheden.
Vervolgopleidingen
De open dagen en meeloopdagen op de vervolgopleidingen zijn belangrijke oriëntatiemomenten. We stimuleren leerlingen om hier actief aan mee te doen. Een opleiding daadwerkelijk van binnenuit leren kennen, levert heel veel zinvolle informatie op.
Praktijkonderwijs
Op het Praktijkonderwijs oriënteren leerlingen zich door praktijkvakken, stagevoorbereiding, buitenschools leren en stages op hun loopbaan.
Informatiebeveiliging en privacy
Onder de informatie die wordt beveiligd verstaan we (onder andere) persoonsgegevens, intellectueel eigendom, bedrijfsgevoelige informatie en de informatie over/van al je relaties (waaronder leerlingen, ouders/verzorgers, medewerkers). Met informatiebeveiliging wil een organisatie ongewenste toegang tot, en daarnaast de verwerking en vernietiging van, informatie voorkomen. Daarnaast willen wij ook de gevolgen van een mogelijk datalek minimaliseren. Dit is een combinatie van beleid, procedures, maatregelen en gedrag.
Het Fioretti College handelt in het kader van privacy conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en het Privacy Reglement van vereniging Ons Middelbaar Onderwijs. Dit betekent ten minste het volgende:
Het Fioretti College
- gaat zorgvuldig om met de verwerking van persoonsgegevens.
- verzamelt alleen de persoonsgegevens die strikt noodzakelijk zijn.
- verwerkt de persoonsgegevens nooit voor andere doeleinden dan waarvoor ze zijn verzameld.
- bewaart de verzamelde persoonsgegevens niet langer dan noodzakelijk.
- neemt bij het verwerven, verwerken, opslaan en beheren van persoonsgegevens de geldende privacywetgeving in acht.
- past geen geautomatiseerde individuele besluitvorming toe, waaronder profilering zonder op menselijke tussenkomst, gebaseerd besluit, waaraan voor betrokkene rechtsgevolgen zijn verbonden of dat betrokkene anderszins in aanmerkelijke mate treft
De vereniging werkt met het ‘Informatiebeveiliging normenkader’ en ‘Privacy normenkader’ die gebaseerd zijn op de ISO 27001. Deze zijn door Kennisnet in de huidige vorm gedeeld en deze volgen wij. In de normenkaders wordt gesproken over een volwassenheidsniveau van 1 tot en met 5. Het is een eis dat wij eind 2026 voldoen aan niveau 3 binnen de vereniging.
De functionaris gegevensbescherming van vereniging Ons Middelbaar Onderwijs houdt toezicht op de verschillende processen en verwerkingen waarbij persoonsgegevens betrokken zijn. De vereniging voert een duidelijk en transparant privacybeleid. Hebt u een vraag of klacht of wilt u iets voorleggen aan onze functionaris gegevensbescherming, stuur dan een mail naar fg@omo.nl. Hebt u een vraag of klacht of wilt u iets voorleggen over de informatiebeveiliging binnen de vereniging, stuur dan een mail naar ib@omo.nl
Toestemming beeldmateriaal
Het Fioretti College vraagt slechts eenmalig toestemming (liefst bij aanvang van de schoolperiode) voor het gebruik van algemeen beeldmateriaal. Periodiek herinnert het Fioretti College ouders/verzorgers en leerlingen eraan dat zij hun toestemming kunnen aanpassen. Dit wordt gedaan via de schoolgids, op de website en via e-mail. Het aanpassen van de toestemming kan op elk gewenst moment worden gedaan.
Tijdens de schoolperiode zullen specifieke situatie plaatsvinden waar alsnog toestemming voor wordt gevraagd.
Voorbeelden hiervan zijn:
- schoolreisjes
- (examen)feesten
- deelname aan presentaties
- het vervaardigen van het jaarboek
Er is geen toestemming van leerlingen of (bij leerling onder de 16 jaar) hun ouders/verzorgers nodig voor het gebruik van beeldmateriaal in de klas en les voor onderwijskundige doeleinden. Het desbetreffende beeldmateriaal wordt enkel voor dit doel gebruikt.
Vragen over privacy binnen de vereniging kunnen worden gesteld via po@omo.nl.
Cameratoezicht op het Fioretti College
Onze school maakt gebruik van camera’s met het oog op de bescherming van de veiligheid van leerlingen, personeel en bezoekers. De camera’s dienen ook ter beveiliging van de toegang tot gebouwen, terreinen en zaken die zich in de gebouwen of op de terreinen bevinden en het vastleggen van incidenten.
Heeft u vragen over dit thema, neem dan gerust contact op met onze functionaris gegevensbescherming; privacy@voveghel.nl.
Veiligheid
Als school willen wij een veilige leer- en werkomgeving bieden, waarin niemand bang hoeft te zijn voor fysieke en mentale agressie, pesten, bedreiging, (seksuele) intimidatie of andere vormen van onacceptabel gedrag.
Om de veiligheid van iedereen op school te waarborgen beschikt de school over een integraal veiligheidsplan. Hierin is de aanpak opgenomen van zowel de fysieke als de sociale veiligheid binnen de school. De school heeft een Coördinator Fysieke veiligheid die toeziet op de fysieke veiligheid binnen de schoolomgeving. Daarnaast beschikt de school over een Anti-pestcoördinator waar ouders en leerlingen terecht kunnen met vragen of problemen rondom pesten.
Mevr. T. Braam is de anti-pestcoördinator binnen het Fioretti College.
Jaarlijks voert de school, samen met externe deskundigen, een zgn. risico-Inventarisatie & Evaluatie uit om eventuele aanwezige veiligheidsrisico’s in kaart te brengen en zoveel mogelijk te beperken.
10 Kwaliteit
Scholen op de kaart
De opbrengsten en resultaten van ons onderwijs volgen we zo goed mogelijk. Onderstaand vindt u een overzicht van de onderwijs-opbrengsten en resultaten van het Fioretti College. De opbrengstenkaart van de inspectie over de resultaten van het Fioretti College kunt u vinden op de website van de onderwijsinspectie: Onderwijsresultaten 2024
De inspectie is zeer tevreden over de kwaliteit van het onderwijs van het Fioretti College. Voor al onze afdelingen: Praktijkonderwijs, Vmbo-Basis, Vmbo-Kader en Vmbo-(G)T, is de hoogst mogelijke waardering toegekend; de waardering goed. Daarnaast is voor onze bovengemiddelde aandacht voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften en de succesvolle samenwerking tussen het vmbo en praktijkonderwijs, het predicaat excellent toegekend.
Examenresultaten
In onderstaande tabel vindt u de slagingspercentages van de afgelopen drie schooljaren.
21/22 |
22/23 |
23/24 |
|
VMBO-(G)T |
99% |
93% |
91% |
VMBO-B |
100% |
100% |
99% |
VMBO-K |
100% |
97% |
96% |
Schoolresultaten
Het Fioretti College presenteert de schoolprestaties via de website Scholen op de kaart. Belanghebbenden van de school, zoals ouders, kunnen online zien hoe onze school het doet ten opzichte van andere scholen. Resultaten zoals slaagpercentage, doorstroomcijfers, maar ook de tevredenheid van ouders en leerlingen worden getoond.
Gegevens over het percentage voortijdig schoolverlaters vindt u op het vsv-cijferportaal van de Rijksoverheid. Voortijdig schoolverlaters (vsv'ers) zijn jongeren van 12 tot 23 jaar die het onderwijs verlaten zonder een startkwalificatie behaald te hebben.
11 Studiekosten
Vrijwillige ouderbijdrage voor extra activiteiten
Met het budget dat wij van de overheid krijgen, bekostigen wij het reguliere onderwijs. Om kinderen goed te kunnen voorbereiden op datgene wat de maatschappij later aan hen vraagt bieden wij onze leerlingen graag meer dan wat wettelijk vereist is. Daartoe bieden wij extra activiteiten die de leeromgeving van onze kinderen verrijken en hen verder helpen in hun ontwikkeling. Hierbij speelt binnen de locaties van VO Veghel de kansengelijkheid voor leerlingen een grote rol. De vrijwillige ouderbijdrage bestaat normaliter uit twee delen: de algemene ouderbijdrage en de bijdrage voor excursies en uitwisselingen.
VO Veghel vraagt sinds schooljaar 2023-2024 geen vrijwillige ouderbijdrage meer aan de ouders. Uitzonderingen hierop zijn de buitenlandse excursies. Hiervoor moet apart worden ingeschreven en wordt per excursie een vrijwillige ouderbijdrage gevraagd.
Wanneer u ervoor kiest deze vrijwillige ouderbijdrage niet (geheel) te betalen, dan wordt uw kind niet uitgesloten van deze excursie(s). We willen u wel vragen om te betalen wanneer mogelijk. Als de school onvoldoende betalingen ontvangt, dan kan dat tot gevolg hebben dat de school moet besluiten deze excursie(s) te annuleren.
Het Fioretti College hanteert in schooljaar 2024-2025 een maximale vrijwillige ouderbijdrage van €525.
De oudergeleding van de MR wordt vooraf om instemming gevraagd over de bestemming en hoogte van de door ouder(s)/verzorger(s) geleverde vrijwillige bijdrage.
Overzicht vrijwillige ouderbijdrage
De vrijwillige ouderbijdrage van de school bedraagt per leerjaar:
- Leerjaar 1: Brugklaskamp € 20,00
- Leerjaar 2: -
- Leerjaar 3: Ardennenkamp € 200,00
- Leerjaar 4: Buitenlandse reizen max. € 500,00 & kerstmarkt € 30,00
- Pro: Schoolkamp leerjaar 4 € 75,00
Voor verschillende praktijkvakken dient uniforme kleding aangeschaft te worden. Voor de veiligheid en herkenbaarheid werken we hiervoor samen met geselecteerde leveranciers. Veiligheidsbril en -schoenen kunt u ook zelf aanschaffen. Er dient dan wel rekening te worden gehouden met de veiligheidscodes en -eisen.
Om de kosten zo laag mogelijk te houden hebben we ervoor gekozen om bij BWI de leerlingen geen gereedschap aan te laten schaffen maar van school te laten huren.
Voor de keuzevakken bij Z&W kan je ervoor kiezen om in overleg met de docent het pakket zelf aan te schaffen.
- HBR: Bedrijfskleding € 330,-
- BWI: Huur gereedschap leerjaar 3 € 27,50 per jaar
- BWI: Huur gereedschap leerjaar 4 € 15,00 per jaar
- PIE – BWI – M&T: Veiligheidsbril € 4,00
- PIE – BWI – M&T: Veiligheidsoverall € 46,00
- PIE – BWI – M&T: Veiligheids- T-shirt korte/lange mouw € 12,50
- PIE – BWI – M&T: Veiligheidsschoenen € 55,00 (eventueel ook zelf aan te schaffen, code S3)
- Z&W: Huidverzorging € 46,50 (in eigen beheer) voor leerlingen die dit keuzevak kiezen
- Z&W: Materialen haarverzorging € 26,00 voor leerlingen die dit keuzevak kiezen
Bovenstaande prijzen kunnen afwijken in verband met prijsstijgingen fabrikanten/leveranciers.
NB! Elke leerling is in het bezit van een laptop. Deze laptop kan aangeschaft worden via The Rent Company. De aanschaf van een eigen laptop bij een ander bedrijf dan The Rent Company is ook mogelijk. Deze laptop wordt echter niet ondersteund door de service van The Rent Company.
Gratis kluisje
Een leerling heeft op school een kluisje om zijn/haar boeken, gymkleding, telefoon en lunchpakket in te bewaren. Het Fioretti College behoudt het recht om een onaangekondigde kluiscontrole uit te voeren indien daar aanleiding toe is. Ouders die hier bezwaar tegen hebben, kunnen dit aan het begin van het jaar schriftelijk kenbaar maken bij de teamleider. Bij verlies van de kluissleutel kan een nieuwe cilinder met sleutel aangevraagd worden bij de conciërge. De kosten daarvoor bedragen € 12,-. Het aanmaken van een nieuwe schoolpas bij verlies of beschadiging kost € 8,-.
Kopiëren
Leerlingen kunnen voor schooldoeleinden in beperkte mate kopiëren of printen op school.
Financiƫle ondersteuning
Mocht het zo zijn dat u graag wilt betalen maar dat uw inkomen hiertoe niet toereikend is dan zijn er, indien u in de gemeente Meijerijstad woont, mogelijkheden waar uw kind wellicht gebruik van zou kunnen maken. Op de website van de gemeente Meierijstad kunt u gemakkelijk zien óf uw kind en vooral ook waarvóór uw kind in aanmerking kan komen gezien uw inkomen.
Mogelijkheden tot ondersteuning zijn er onder andere via:
- Regeling Maatschappelijke Participatie (gemeentelijke regeling)
- Jeugdfonds Sport & Cultuur (stichting)
Mocht u vragen hebben over de Regeling Maatschappelijke Participatie of het Jeugdfonds Sport & Cultuur dan kunt u deze stellen bij de gemeente Meierijstad. Er is een loket in het gemeentehuis in Veghel, dagelijks geopend tussen 9.00 en 11.00 uur, voor alle vragen rondom de voorzieningen. Mailen kan naar voorzieningen@meierijstad.nl.
Indien u niet in aanmerking komt voor bovenstaande regelingen, dan kunt u contact opnemen met het directiesecretariaat van het Fioretti College (marleen.vandoore@voveghel.nl) om samen te zorgen dat uw kind toch kan deelnemen.
Boeken en leermiddelen
Boeken en leermiddelen mavo en vmbo
Het Fioretti College heeft de koop en verhuur van leermiddelen ondergebracht bij de firma Iddink. Iddink is één van de grootste schoolboekenspecialisten van Nederland en maakt individuele boekenpakketten voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. De meeste leermiddelen zijn gratis. Aan het einde van het schooljaar ontvangt u van school bericht wanneer het weer tijd is om de schoolboeken te bestellen, hierbij ontvangt u ook instructies voor het bestellen van de leermiddelen bij Iddink via de website www.iddink.nl.
De boeken- en leermiddelenpakketten worden door PostNL altijd op uw huisadres aangeboden tijdens de laatste vier weken van de zomervakantie. Mocht u bij aanvang van het nieuwe schooljaar niks ontvangen hebben, neem dan direct contact op met de firma Iddink.
Digitale leermiddelen mavo en vmbo
- Op school werken alle mavo- en vmbo-leerlingen met een device (Chromebook of laptop). Ouders/verzorgers kunnen via The Rent Company een device voor hun kind huren of kopen. Leerlingen met een device van The Rent Company kunnen bij problemen met het device terecht bij de afdeling ICT van de school. Leerlingen kunnen ook een ander device aanschaffen, maar dan kan de afdeling ICT niet bij alle problemen ondersteunen. Klik hier voor meer informatie over de laptops
- Leerlingen op de afdeling praktijkonderwijs hoeven geen laptop te huren of te kopen. Voor hen zijn laptops aanwezig op school. Leerlingen kunnen een laptop aanschaffen voor thuisgebruik.
- Ouders/verzorgers die geen device kunnen huren of kopen, kunnen gebruik maken van Stichting Leergeld (https://www.leergeld.nl). Ook kunnen ouders/verzorgers woonachtig binnen de gemeente Meijerijstad een beroep doen op de gemeente. Kijk hier voor meer informatie.
- Leerlingen van ouders/verzorgers die geen device willen huren of kopen, bestaat de mogelijkheid om tijdens schooltijd een device te lenen van de school;
- Leerlingen hebben toegang tot de schoolsystemen met een persoonlijk schoolaccount. Als een leerling in het buitenland is, moet hij inloggen met multifactorauthentificatie om gebruik te kunnen maken van de schoolsystemen.
- Leerlingen kunnen ook gebruik maken van vaste computers op school. Daar dient voorzichtig mee om te worden gegaan. Bij misbruik die tot schade leidt, brengen we deze in rekening bij de ouders/verzorgers.
- Iedere leerling heeft een privémailadres en een koptelefoon of oortjes nodig. Daarvoor dienen de ouders/verzorgers te zorgen.
Boeken, vakkleding en leermiddelen praktijkonderwijs
De school koopt boeken en andere leermiddelen in bij de firma Iddink. Leraren stellen voor leerlingen een individueel leerpakket samen. De meeste leermiddelen blijven op school.
Iedere leerling heeft een koptelefoon of ‘oortjes’ nodig. Daarvoor dienen de ouders te zorgen. Voor de praktijklessen zijn veiligheidsschoenen nodig, die zelf aangeschaft kunnen worden.
Vakkleding en gereedschap klas 3 en 4 vmbo
Om aan de profielen Produceren, Installeren & Energie (PIE), Bouwen, Wonen & Interieur (BWI), Mobiliteit & Transport (M&T), Horeca, Bakkerij & Recreatie (HBR) en Zorg & Welzijn (Z&W) goed en veilig te kunnen deelnemen, is specifieke kleding, schoeisel, bril en/of gereedschap noodzakelijk. Veiligheidskleding (overall, T-shirts en veiligheidsbril) zijn verplicht via school te bestellen. Veiligheidsschoenen kunt u zelf aanschaffen of via school bestellen. In dat laatste geval bent u verzekerd van een kwalitatief goede schoen met voetbed, code S3. U ontvangt dan medio oktober een rekening.
Kleding Schoolbreed LO
Tijdens de lessen Lichamelijke Opvoeding is het dragen van sportkleding voor alle leerjaren verplicht. Het tenue bestaat uit een korte broek en een T-shirt met korte mouwen. Voor de lessen in de gymzaal zijn zaalschoenen die niet afgeven verplicht. Bij buitensport op de sportvelden geven we het dringende advies om schoenen met noppen te dragen.
Beleid inzake sponsoring
Onze school krijgt middelen via sponsoring. Daarvoor gelden een aantal richtlijnen. Deze richtlijnen staan in het Convenant ‘Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring’. Dit convenant ligt op de schooladministratie ter inzage of is te downloaden van www.omo.nl.
12 Verzekeringen
De school heeft een verzekeringspakket. Deze bestaat uit een aansprakelijkheids-, een reis- en een ongevallenverzekering. Deze zijn op basis van secundaire dekking afgesloten. Dit betekent dat in eerste instantie de particuliere verzekering van de leerling (of de ouders/verzorgers) aangesproken wordt. Vergoedt deze verzekering de kosten niet? Dan kan een beroep gedaan worden op de verzekering van de school.
Aansprakelijkheidsverzekering
De aansprakelijkheidsverzekering biedt de school en zij die voor de school actief zijn (leraren, vrijwilligers of bestuursleden) dekking tegen schadeclaims ten gevolge van onrechtmatig handelen. De school is niet zonder meer aansprakelijk voor alles wat tijdens schooluren en buitenschoolse activiteiten gebeurt. Er is pas een schadevergoedingsplicht wanneer er sprake is van verwijtbaar gedrag. Komt er tijdens de gymles bijvoorbeeld een bal tegen een bril? Dan hoeft de school deze kosten niet te vergoeden.
De school is niet aansprakelijk voor schade door onrechtmatig gedrag van leerlingen. Leerlingen (of, als zij jonger zijn dan 14 jaar, hun ouders/verzorgers) zijn primair zelf verantwoordelijk voor hun doen en laten. Het is dus belangrijk dat ouders/verzorgers zelf een particuliere aansprakelijkheidsverzekering (WA) afsluiten.
De school is niet aansprakelijk voor beschadiging aan persoonlijke eigendommen (kleding, fiets, bril, etc.) of voor verlies of diefstal ervan. Ook niet als deze zijn opgeborgen in een kluisje. Het is aan te raden hiervoor zelf een verzekering af te sluiten.
Reisverzekering
Onder de doorlopende reisverzekering zijn deelnemers aan schoolreizen en buitenlandse reizen verzekerd tegen personenschade en zaakschade. De polisvoorwaarden kunt u inzien op de schooladministratie. Er is geen annuleringsverzekering. Vindt u de dekking onvoldoende? Dan kunt u uw kinderen op eigen initiatief bijverzekeren. Voor andere of hogere vergoedingen aanvaardt de Raad van Bestuur geen aansprakelijkheid.
Ongevallenverzekering
De ongevallenverzekering dekt letselschade ten gevolge van een ongeval gedurende schooltijden en evenementen in schoolverband. De verzekering geldt ook als een leerling onderweg naar school of naar huis een ongeluk krijgt. De leerling moet dan wel de kortste weg gevolgd hebben. Deze verzekering is een aanvulling op de eigen verzekering. Materiële schade (kleding, fiets, bril etc.) is beperkt gedekt onder deze verzekering.
13 Schoolvakanties / belangrijke data
Schoolvakanties
Start van het schooljaar
- Maandag 19 augustus 2024
Vakanties en vrije dagen
- Herfstvakantie 21 t/m 25 oktober 2024?
- Kerstvakantie 23 december 2024 t/m 3 januari 2025?
- Extra vrije dag maandag 10 februari 2025?
- Voorjaarsvakantie 3 t/m 7 maart 2025?
- Extra vrije dag vrijdag 18 april 2025
- Meivakantie 21 april t/m 2 mei 2025
- Extra vrije dag maandag 5 mei 2025
- Hemelvaartsdag 29 mei 2025
- Extra vrije dag vrijdag 30 mei 2025?
- Tweede Pinksterdag 9 juni 2025?
- Zomervakantie 7 juli t/m 15 augustus 2025
Roostervrije (studie)dagen:
- 9 september 2024?
- 10 oktober 2024?
- 19 november 2024?
- 23 januari 2025?
- 25 februari 2025
- 18 maart 2025
- 10 april 2025?
Tijdens de studiedagen zijn alle leerlingen vrij, behalve de PrO-leerlingen van leerjaar 4, 5 en 6 die stage lopen. Die stages gaan gewoon door.
Examens
- diploma-uitreiking techniek en PrO: 24 juni 2025
- diploma-uitreiking basis/kader: 1 juli 2025
- diploma-uitreiking mavo: 2 juli 2025
Belangrijke data
Gedurende het schooljaar zijn er allerlei belangrijke momenten voor leerlingen, ouders, leraren en overige betrokkenen. Denk aan evenementen, open dagen, ouderavonden, examens en rapportuitreikingen. Die belangrijke data staan zowel in de schoolgids als in de activiteitenkalender in de rechterkolom op de schoolwebsite. De agenda op de website is leidend.
In de schoolgids kunt u in de activiteitenkalender niet filteren op het leerjaar/studierichting van uw kind. Dat kan op de schoolwebsite wel. Ga via de tabbladen bovenaan de homepage naar het juiste leerjaar. Klik daarna in de activiteitenkalender op > bekijk de gehele agenda.
14 Contactgegevens
Bestuur
Raad van Bestuur vereniging Ons Middelbaar Onderwijs
Spoorlaan 171, 5038 CB in Tilburg
Postbus 574, 5000 AN Tilburg
T 013 - 595 55 00
E info@omo.nl W www.omo.nl
School
Fioretti College
Postbus 280, 5460 AG Veghel
Muntelaar 4, 5467 HA Veghel
T 0413-340575
E info@fioretticollege.nl W www.fioretticollege.nl
IBAN: NL33 RABO 0153 3256 15
Schoolleiding (directie)
Directie
- Mevr. drs. ing. B.A. Baelemans (algemeen directeur Voortgezet Onderwijs Veghel)
- Dhr. R. van Overbruggen (locatiedirecteur)
- Mevr. I. Vogels (directielid)
- Mevr. M.J.H.M. van Vught (directeur bedrijfsvoering)
Team praktijkonderwijs (PrO)
Wilt u per e-mail met één van de personeelsleden in contact treden? Klik dan op de naam van de betreffende medewerker en dan opent zich uw e-mailprogramma vanzelf.
Teamleiders
Orthopedagoog
Vertrouwenspersoon
Anti-pestcoördinator
Team mavo-vmbo
Wilt u per e-mail met één van de personeelsleden in contact treden? Klik dan op de naam van de betreffende medewerker en dan opent zich uw e-mailprogramma vanzelf.
Teamleiders
- Dhr. N. van Eijk (teamleider vmbo team basis onderbouw)
- Dhr. J. Arts (teamleider team kader onderbouw)
- Dhr. D. Hanegraaf (teamleider team mavo onderbouw)
- Mevr. M. van Veghel (teamleider team mavo bovenbouw)
- Mevr. T. Magdalena (teamleider team techniek)
- Mevr. M. Geijsels (teamleider team economie en zorg en welzijn)